nieuws

Boorhamer van Hilti laat ondergrond intact

bouwbreed

berkel en rodenrijs – Met de TE 6-S en de TE 6-A levert Hilti twee nieuwe hamerboormachines. Eén boort met verminderde slagkracht in breekbare materialen, de andere kan lichte beitelwerkzaamheden aan. Beide typen zijn uitbreidbaar met een stofafzuigsysteem. De leverancier verlengt de garantie gratis met twee jaar.

De TE 6-S kan de slagkracht tot 30 procent reduceren. Deze functie vermindert bij boren in breekbare materialen de kans op breuk van de ondergrond. De boorkop is te vervangen door een snelspanboorkop voor staal en hout. Met de hakfunctie kan de gebruiker licht correctiewerk doen. De TE 6-S neemt 650 watt op en geeft een slagenergie van 1,8 newtonmeter en bij slagreductie 0,6 newtonmeter. De machine weegt 2,8 kilo. De TE 6-A heeft een elektropneumatisch slagmechanisme. De accu van 36 volt ontwikkelt een energiecapaciteit van 86 wattuur. De adapter kan de accu opfrissen waardoor de levensduur aanzienlijk toeneemt. De TE 6-A neemt 375 watt op en geeft maximaal 890 toeren per minuut. Het aantal slagen is maximaal 5000. De slagenergie bedraagt 1,5 newtonmeter. Boren zonder stof wordt steeds belangrijker. Om die reden zijn de twee machines van Hilti uit te breiden met een stofafzuiger, aangedreven door de motor van de boor zelf. De voorziening weegt zo’n 900 gram en klikt zich aan het apparaat vast. Deze innovatie maakt een externe stofzuiger bij lichte boorwerkzaamheden overbodig.

Snelheid

Hilti levert tevens een diamantboormachine, de DD 130. Volgens de leverancier volstaat één apparaat voor nagenoeg alle toepassingen en ondergronden. De fabrikant biedt er de DD-B boorkronen voor aan. De nieuwe binding van de segmenten garanderen een hogere boorsnelheid en verminderen de kans op polijsten. Eén persoon kan in enkele seconden gaten boren in gewapend beton, natuur- en baksteen en asfalt. Zonder extra gereedschap kan worden overgeschakeld van droog naar watergekoeld boren. Met behulp van een snelklikker kan de motor op een statief staan. De voetplaat is ontworpen voor bevestiging via vacüumpomp, ankers of snelspanzuil. De motor van 1900 watt telt drie snelheden bij 780, 1400 en 2600 toeren per minuut. Het gewicht bedraagt 7,7 kilo.

Reageer op dit artikel