nieuws

Bomen in het bos krijgen respijt

bouwbreed Premium

den haag – Bijgestelde prognoses, lagere omzetten en sombere verwachtingen. De dalende tendens in de woning- en utiliteitsbouw heeft ook zijn weerslag op de toeleveranciers in de houtbranche. De Vereniging van Nederlandse houtondernemingen (VVNH) denkt echter dat de resultaten volgend jaar al weer aan zullen trekken. Maar niet iedereen zit op één lijn.

PontEecen, toeleverancier van hout en materialen voor de bouw, zag vorig jaar al een dalende tendens. De omzet was in 2001 met 462,4 miljoen euro al bijna 19 miljoen euro minder dan het jaar ervoor. ‘Deze tendens zet zich door’, weet bestuurslid H. Kruyer. ‘Wij verwachtten dat het rendement op het gemiddeld geïnvesteerd vermogen in 2002 op 15 procent uit zou komen, maar dat wordt zeker niet gehaald.’ Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) meldde derhalve in januari al dat het deze negatieve tendens zag aankomen. ‘Maar het gaat nu nog slechter dan geprognotiseerd’, weet directeur A. Buur. ‘Het consumentenvertrouwen is nu eenmaal niet al te hoog’, vult A. de Boer van de vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) aan. ‘Het staat op de laagste stand sinds 1988. Dat zegt genoeg. Of dat nu door 11 september komt, durf ik niet te zeggen.

Plannen

De verwachting is dat het volgend jaar weer aantrekt, maar dat hangt ook mede af van de plannen van het nieuwe kabinet.’ A. Koomen, financieel directeur van Koninklijke Jongeneel: ‘De neergang heeft ook te maken met regelgeving. Doordat er minder projecten zijn doorgegaan, konden wij ook minder hout leveren.’ Volgens Buur zijn in het algemeen de door staatssecretaris Remkes in het leven geroepen belemmeringen beperkt verantwoordelijk voor de stagnatie. ‘Het is vooral het sneeuwbaleffect dat veroorzaakt wordt door de mindere resultaten in de woningbouw- en utiliteitsbouw, waar de toeleveranciers last van hebben.’ Koomen denkt ook dat de winst van Jongeneel komend jaar niet hoger zal uitvallen: ‘Maar we kunnen een stootje hebben en verbreden ons assortiment, waardoor we klanten meer kunnen bieden. Ik ben echter niet grenzeloos optimistisch. De volumes zullen niet ineens flink gaan stijgen.’ Buur zit op dezelfde golflengte. ‘Voor de korte termijn zie ik niet direct verbetering, meer stagnatie. Ik verwacht op de lange termijn een toename bij de utiliteitsbouw. Hier gaan de houtleveranciers ook hun voordeel weer mee doen. De woningbouw zal echter afhankelijk zijn van de herstructurering.’

Reageer op dit artikel