nieuws

Ballast Nedam claimt deel netwerk failliet KPNQwest

bouwbreed

den haag – Ballast Nedam eist in een kort geding een gedeelte van het glasvezelnetwerk van KPNQwest op. De telecomonderneming bezweek eind mei onder een enorme schuldenlast. Curatoren hebben inmiddels de dagelijkse leiding van het bedrijf overgenomen en onderhandelen met de schuldeisers over de toekomst van KPNQwest.

Ballast Nedam kon maandag niet reageren. ‘De raad van bestuur is nog steeds in vergadering’, was het enige dat woordvoerster N. de Geus namens het bedrijf naar buiten kon brengen. Welk deel van het glasvezelnetwerk door de Amstelveense onderneming wordt geclaimd, is onduidelijk. Ook de omvang van de investeringen in KPNQwest is ongewis. De rechter doet 5 juli uitspraak. Van alle schuldeisers is Ballast Nedam waarschijnlijk de kleinste. Dit weekend klopte ABN Amro en Fortis aan bij KPNQwest samen met een groot aantal internationale branchegenoten, waaronder ’s werelds grootste bank Citigroup en Deutsche Bank. Zij eisten een boekenonderzoek bij de noodlijdende telecomondernemingen. De banken vragen zich af hoe het bedrijf, dat in april nog over voldoende geld leek te beschikken, zo onverwachts in de financiële problemen heeft kunnen belanden. Het consortium leende in maart 525 miljoen euro aan KPNQwest, maar vermoedt nu dat destijds informatie over de financiële positie van het bedrijf is achtergehouden. J. McMaster, de inmiddels afgetreden bestuursvoorzitter van KPNQwest, ontkent de beschuldigingen.

Belofte

De joint venture is een samenwerking van het voormalige Nederlandse staatsbedrijf KPN en de Amerikaanse telecomonderneming Qwest. Het bedrijf werd begin 1999 opgericht en was lange tijd een grote belofte. De dramatische val van de telecommarkt die zich het afgelopen jaar langzaam maar zeker aftekende, bracht KPNQwest uiteindelijk in de problemen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels