nieuws

Amstelland MDC gigant van 1,1 miljard

bouwbreed

amsterdam – Amstelland en Multi Development Corporation bundelen hun krachten tot een van de drie grootste beursgenoteerde projectontwikkelaars van Europa. Onder de naam Amstelland MDC ontstaat een concern van 550 medewerkers met een omzet van 1,1 miljard euro. De overname van de conceptuele ontwikkelaar MDC kost Amstelland 310 miljoen euro.

‘Onze bedrijven vullen elkaar uitstekend aan. Van overlap is nauwelijks sprake’, aldus bestuursvoorzitter K. de Ruiter van Amstelland. ‘De onderneming is voortaan beter gepositioneerd voor het ontwikkelen van omvangrijke projecten. De leidende rol van Amstelland in Nederland wordt versterkt. Bovendien bereiken we een vooraanstaande positie in de vastgoedontwikkeling binnen Europa’. Topman H. van Veggel van MDC, een bedrijf dat in Nederland furore maakt onder de naam Multivastgoed, toonde zich gisteren bij de presentatie van de overname uitermate in zijn nopjes. ‘Met mijn hele hart sta ik achter de nieuwe onderneming. De samenwerking met Amstelland zie ik als strategische stap op weg naar verdere ontwikkeling van ons bedrijf’. De leiding van Amstelland MDC komt in handen van K. de Ruiter. Tot zijn raad van bestuur behoren eveneens H. van Veggel (vice-voorzitter) en een nog te benoemen financiële man. In de raad van commissarissen nemen zitting C. Boonstra, A. Baar, L. Pijnenburg, T. van Dam. Eén zetel is nog vrij.

Toppers

Iedere vrees dat na de overname het creatieve talent van MDC snel verloren gaat, vinden De Ruiter en Van Veggel ongegrond. De Ruiter: ‘Ik weet dat het bedrijf sterk wordt vereenzelvigd met de beide oprichters Van Veggel en Van Dam. Het huidige directieteam van MDC bestaat echter uit zeven mensen. Allemaal toppers. Kwaliteit is dus breed voorhanden. In de meeste gevallen bestaan afspraken dat de mensen in ieder geval drie jaar of langer zullen blijven. Bijvoorbeeld geldt dit voor de ontwerpgroep. Van Dam beëindigt langzaam zijn huidige werk en neemt plaats in de raad van commissarissen. Zijn positie wordt echt een andere’. Onder de paraplu van Amstelland MDC zullen Amstelland Ontwikkeling (in Nieuwegein) en MDC (in Gouda) in hoge mate zelfstandig en onder eigen naam actief blijven. Bijzondere aandacht gaat uit naar optimale samenwerking bij commercieel vastgoed. De partners behoren ieder voor zich op dit terrein al tot de top-drie van Nederland. MDC heeft zich afgelopen jaren ontpopt als succesvol ontwikkelaar van commercieel vastgoed in Europa. De activiteiten richten zich vooral op Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Tsjechië. Vorig jaar boekte het bedrijf op 382 miljoen omzet een winst van 18,8 miljoen euro. ‘Het resultaat is sterk beïnvloed door aanloopkosten in diverse landen. We verwachten daardoor van MDC voorlopig een sterkere groei in zowel omzet als marge dan bij Amstelland zelf’, aldus De Ruiter. Anders dan Amstelland – de professionele gebiedsgerichte ontwikkelaar – ziet MDC zichzelf bovenal als bedenker van concepten. Van Veggel: ‘Ons bedrijf geeft als geen ander in Europa toegevoegde waarde in de planvorming. We proberen projecten te maken die je emotioneel raken, die iets met je doen. De start van het concept is bij ons nooit het gebouw maar altijd de buitenruimte.Uit de gedachte: hoe kun je een waardevolle bijdrage leveren aan de stad.’

Reageer op dit artikel