nieuws

‘Amerikaan maakt langere dagen, wij werken efficiënter’

bouwbreed

haarlem – Het korte tijdbestek en de nauwe samenwerking noemt hij het meest bijzonder aan dit omvangrijke Cisco-project. Aan het woord is directeur ir.H. Brakel van Pieters Bouwtechniek Haarlem, de hoofdconstructeur. Hij roemt en relativeert de niet onverdienstelijke samenwerking met de Amerikanen in dit huzarenstukje.

‘De Amerikaan, en overigens ook de Engelsman, maakt inderdaad veel langere werkdagen dan wij. Maar wij halen dat weer in door onze efficiënte manier van werken.’ Hij noemt de Amerikanen zeer flexibel en volgzaam. ‘De architecten voerden zonder mankeren soms een aantal keer eenzelfde opdracht met aanpassingen uit. Wij zouden veel eerder aan de bel trekken. ‘Ja hoor eens, kunnen we niet meteen de puntjes op de i zetten’, typeert Brakel. Gaande het bouwproces merkte hij op dat de Amerikaan zijn eigen gewin niet op de eerste plaats stelt. ‘Altijd is daar weer de behoefte om kwaliteit te leveren en de wens dat de ander er ook iets aan verdient. Heel on-Nederlands eigenlijk, maar goed voor de teamspirit, die onontbeerlijk is in zo’n groot project.’

Gewin

De Amerikanen weten bijzonder goed hoe zij een team moeten motiveren’, constateerde Brakel. ‘Het gebeurt in Nederland nog te vaak dat bouwpartijen afzonderlijk van elkaar werken. Als de architect te laat is met zijn ontwerp, komt dat de ander reuze goed uit. Hij heeft een alibi. Als het project vertraging oploopt is dat niet alleen zijn schuld, de architect liep immers ook al een week achter op schema. Terwijl bij een gezamenlijke verantwoordelijkheid de nadruk niet zo sterk hoeft te liggen op boeteclausules. In Nederland groeien we te veel naar een claimcultuur toe.’ De snelheid die het Cisco-project typeert, ligt voor een deel in de verrekenbare eenheidsprijzen die voor alles werden gehanteerd. Brakel: ‘Wapening, beton, stenen, noem maar op. Dan heb je geen gezanik meer over vaste prijzen waarin eenieder een risico in zijn prijsvorming inbouwt.’

Aanbesteding

Bij de selectie van de aannemer, waarin vijf bedrijven zich presenteerden, is niet voor de goedkoopste gekozen maar voor de beste, weet Brakel. ‘Eveneens on-Nederlands, hoewel het hier steeds vaker gebeurt. Het heet dan ‘de meest economische aanbieding’, maar eigenlijk is het een nette manier om te zeggen ‘de beste’. De bouwpartners moesten passen in het karakter, de teamgeest van het bouwproces.’ Eerst werd de ruwbouw aanbesteed, gevolgd door het casco en tenslotte de afbouw. Volgens de constructeur zat de grootste tijdwinst van het bouwproces in het feit dat direct na de definitieve ontwerpfase de engineering werd gestart van het prefab. ‘We hebben er vier maanden mee gewonnen. De constructeurs zijn leidend geweest in het proces. In de DO-fase zijn alle vloeren en gevels door de hoofdconstructeur getekend. Deze tekeningen vormden het uitgangspunt voor alle prefab onderdelen (vier leveranciers) en bouwkundige maatvoering.’

Reageer op dit artikel