nieuws

Ambtenaren doen aannemerij tekort

bouwbreed Premium

gouda – De aannemerij is de dupe van ambtenaren die niet op een fatsoenlijke manier kunnen aanbesteden. Dat stelt voorzitter Th. van der Zwaan van vocBetonbouw in een interview met deze krant. ‘Er worden eisen gesteld waaraan nooit kan worden voldaan. Aanbestedingen blijken veelvuldig zo geformuleerd dat een opdracht naar een plaatselijk bedrijf moet gaan’, stelt Van der Zwaan.

Met de ontwikkeling dat meer en meer volgens ‘design and construct’-contracten wordt aanbesteed, heeft Van der Zwaan geen moeite, mits het fatsoenlijk gebeurt. ‘Een aanbesteding waarbij uit de ontwerpen van bijvoorbeeld acht kandidaten wordt gekozen, betekent dat zeven kandidaten veel tijd en energie zullen verspillen en dat is maatschappelijk niet gewenst.’ Daarbij komt volgens de voorzitter dat opdrachtgevers zich niet houden aan de voorwaarden van het Uniforme Aanbestedingsreglement 2001 (UAR). Degenen die het werk niet krijgen, hebben in de ogen van Van der Zwaan volgens het UAR recht op een vergoeding, maar kunnen steeds vaker naar hun geld fluiten.

Reageer op dit artikel