nieuws

Aftocht Heijmans wekt onbegrip

bouwbreed

frankfurt – Het onverhoeds einde van Heijmans poging het kernbedrijf van Philipp Holzmann over te nemen, is Duitsland in het verkeerde keelgat geschoten. De schuld van de mislukte onderhandelingen wordt gelegd bij zowel de aspirant-koper uit Rosmalen als de opstelling van het bankenconsortium dat sinds jaar en dag optreedt als financier van de Duitse bouwreus.

De krant Die Welt krijgt van de verrassende terugtocht een bittere smaak in de mond. ‘De aard en wijze waarop Heijmans afscheid genomen heeft van Holzmann roept vele vragen op. De bedenkingen over de risico’s komen in ieder geval vreemd over. De onderhandelingspartner heeft immers sinds eind april de tijd gehad zich informatie te verschaffen.’ Veel aannemelijker acht Die Welt dat Heijmans in tijdnood geraakt is. Gaandeweg zijn bij de in staat van faillissement verkerende onderneming bouwplaatsen tot stilstand gekomen. Talrijke medewerkers hebben hun heil elders gezocht. Daardoor nam de waarde van Holzmann met de dag af. ‘Waarschijnlijk wordt het concern nu bij stukjes en beetjes verkocht. Uiteindelijk kan daarvan profiteren een bedrijf als Heijmans. Maar dan wel tegen een lagere prijs.’ De Süddeutsche Zeitung is nog nauwelijks bekomen van de schrik dat de Vliegende Hollanders weer zijn vertrokken. ‘De Nederlanders schuiven de zwarte piet naar de banken. Maar hun beschuldigingen moet je niet direct voor baar geld aannemen. Blijkbaar was Heijmans eenvoudig niet in staat het contract af te sluiten en wil het nu de aandacht van zich afleiden. In Frankfurt wordt in ieder geval geloofwaardig verzekerd dat het mislukken van de onderhandelingen niet veroorzaakt is door de banken.’ De gezaghebbende krant uit München stelt dat Heijmans uiteindelijk angst voor zijn eigen moed gekregen heeft. ‘Ergerlijk is de werkwijze van Heijmans ook omdat de onderneming het faillissement van een Duits bouwbedrijf gebruikt heeft om voor zichzelf in Duitsland reclame te maken. Eerst een pr-offensief beginnen en dan kort voor de definitieve handdruk wegrennen, dat getuigt niet van goede stijl.’

Schuld

De Frankfurter Rundschau zoekt de schuld vooral bij de banken. Zijn de twintig grote geldschieters immers niet bijna voortdurend met elkaar slaags geweest sinds Holzmann in de problemen kwam? De krant vermoedt dat de banken uit uit welbegrepen eigenbelang de deal met Heijmans bewust hebben laten mislukken. Klanten als Hochtief, Bilfinger Berger en Walter Bau wrijven zich immers in de handen bij elke handeling die de overcapaciteit op de Duitse bouwmarkt kan verminderen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels