nieuws

Afpersers gingen zeer slinks te werk

bouwbreed

den haag – Honderden bouwbedrijven trapten in de slimmigheid van een groep geslepen slijpers. Dit ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van brancheorganisatie NVOB voor malafide bendes en duidelijke interne richtlijnen binnen ondernemingen.

Bouwbedrijf Niersman uit Voorschoten is allang overgegaan tot de orde van de dag, zegt directeur M. Niersman. Het is dan ook al weer ruim een jaar geleden dat zijn onderneming slachtoffer werd van Petalo, de zigeneursfamilie die door justitie verantwoordelijk wordt gehouden voor vele afpersingen waaronder die van Niersman. Destijds ging Niersman voor vijfduizend gulden het schip in. ‘Daarmee zijn wij er nog relatief goed van afgekomen’, zegt de directeur. ‘Andere bedrijven zijn tot wel veertigduizend gulden afgetroggeld.’ Justitie begroot de totale buit op bijna een half miljoen euro. Hoofdverdachte Louis Petalo, volgens het openbaar ministerie de leider, hoorde woensdag bij de Haagse rechtbank zes jaar cel tegen zich eisen. Niersman, zelf niet aanwezig op de zitting, hoort het met genoegen aan. ‘Hoe meer straf, hoe beter.’ De vraag blijft echter hoe het mogelijk is dat een zo groot aantal bouwbedrijven slachtoffer is geworden van de slijpersbende.

Slinks

Officier van justitie N. Boersma heeft daar wel een verklaring voor: de malafide slijpers gingen gewoon zeer slinks te werk. ‘Bedrijven die gereedschap meegaven voor een gratis proefslijp, kregen keurig een bonnetje’, aldus Boersman. ‘Op het papiertje werd dan vaak nog even snel een code geschreven, 69PCM bijvoorbeeld. Die code bleek achteraf de prijs die per centimeter slijpwerk betaald moest worden.’ Een weigering de torenhoge rekening te betalen, betekende steevast het begin van een reeks ernstige bedreigingen. ‘Die gingen heel ver. Van ‘we komen bij je langs’ tot ‘we gaan je bek verbouwen, steken je huis in de brand en verkrachten je vrouw’. Dat ging dag en nacht door. De impact ervan mag je niet onderschatten.’ Veel aannemers kozen eieren voor hun geld en betaalde de nota alsnog. Uit angst of schaamte werd in veel gevallen geen aangifte gedaan. Niersma wist de oorspronkelijk rekening van enkele tienduizenden guldens terug te brengen tot vijfduizend gulden. Het geld kan hem niets schelen, zegt hij. Waar de aannemer uit Voorschoten veel meer mee zit, is de opstelling van de politie. Die heeft lange tijd niets gedaan met zijn aangifte. ‘Ze konden er niets mee, want het zou om een zakelijke geschil gaan. Dat moest ik zelf maar oplossen.’

Procedure

Nadat Peter R. de Vries op tv de Petalo’s als afpersers had ontmaskerd, stroomden bij politie de aangiften binnen en bleek vervolging wel mogelijk. Dat slijpers hun diensten aanbieden op bouwplaatsen is volgens het NVOB dagelijkse praktijk. Het verbond waarschuwt aannemers al jaren om niet met malafide slijpers in zee te gaan. Om te voorkomen dat er buitensporige prijzen moeten worden betaald, doen veel bouwbedrijven ook alleen nog maar zaken met gecontracteerde slijpers. Ook bij Niersman geldt de procedure dat zichzelf aanbiedende slijpers doorgestuurd moeten worden naar het hoofdkantoor. De werknemers weten dat, aldus de directeur. ‘Maar ja, in dit geval was het gratis en zijn ze er toch ingestonken. Laat dat een dure les zijn.’

Reageer op dit artikel