nieuws

Aanpasbare machine voor gereedschap vlot en variabel

bouwbreed

Fabrikanten kunnen met een volledig aanpasbare gereedschapsmachine beduidend sneller een opdrachtgever tegemoet komen. Die krijgt daarmee een ruimere keus tegen een lagere prijs.

Dergelijke machines kunnen dienen als het hart van flexibelere en efficiëntere fabrieken, maar zijn moeilijk te bouwen. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Michigan zeggen als eerste zo’n machine te hebben gemaakt. CAD-technieken hebben het ontwerpproces in de afgelopen jaren aanmerkelijk versneld en een reeks nieuwe productvoorstellingen opgeleverd. Het resultaat tegen aanvaardbare prijzen produceren bleek evenwel lastig. De realisatie van een conventionele fabriek is duur en zulke inrichtingen zijn doorgaans toegespitst op één product. Da ene product moet een aantal jaren achtereen onveranderd worden vervaardigd om uit de kosten te komen, ook al vraagt de markt om wijzigingen. Met het ontwerp dat de onderzoekers van het Ontwerp- en Studiecentrum voor Aanpasbare Productiesystemen (ERC-RMS) van de universiteit van Michigan bedachten, kunnen ondernemers een fabriek rond een reeks producten bouwen. Op die manier kunnen ze tijdig inspelen op de marktvraag en het ontwerp van het product wijzigen zonder ingrijpende veranderingen in de benodigdheden.

Omschakelen

Het ‘systeem Michigan’ kan volgens die kenmerken cilinderkoppen maken voor auto’s van alle grote merken. Vooralsnog in theorie kan een lijn volledig aanpasbare machines binnen enkele uren omschakelen van het ene merk op het andere. Op die manier kunnen fabrikanten de productiecapaciteit beter plannen en sneller nieuwe modellen op de markt brengen.

Reageer op dit artikel