nieuws

Aannemers werken onderzoek NMa tegen

bouwbreed Premium

den haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dreigt vijf bouwbedrijven forse boetes op te leggen. De betreffende aannemers hebben volgens de kartelpolitie geweigerd volledige medewerking te verlenen aan het lopende onderzoek naar illegale prijsafspraken in de bouw.

Tegen Heijmans is inmiddels rapport opgemaakt. Dat houdt in dat het bouwbedrijf drie maanden de tijd heeft om zich te verweren tegen de klacht. Daarna wordt definitief vastgesteld of er een sanctie wordt opgelegd. Vier andere aannemers wacht volgens NMa-woordvoerder B. Roest hetzelfde lot. Om welke bedrijven het gaat, wil zij nog niet kwijt. Naar aanleiding van de schaduwboekhouding van voormalig Koop Tjuchem-directeur A. Bos doet de NMa onderzoek naar kartelvorming in de bouw. Heijmans’ beton- en waterbouwdivisie wordt concreet verdacht van mededingingsbeperkende gedragingen bij de aanbesteding van de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. ‘Dit komt voor ons volledig uit de lucht vallen’, reageert F. van Lith, woordvoerder van Heijmans. ‘In februari hebben we bezoek gehad van de NMa. Wij hebben toen alle stukken waarom werd gevraagd, laten zien. Alle vragen zijn ook beantwoord. We hebben alleen gezegd dat de woordvoering via mij verloopt, zodat de mensen gewoon aan het werk kunnen blijven.’ Van Lith wijst er ook op dat het NMa-onderzoek zich richt op Heijmans als bedrijf en niet op de individuele medewerkers. Volgens Roest van de NMa zijn werknemers niettemin verplicht mee te werken. ‘Als wij het nodig achten deze mensen te verhoren, hebben we daar het recht toe. Wij bepalen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, niet Heijmans. Het bedrijf moet gewoon meewerken.’ In totaal gaat het om drie werknemers van Heijmans. Als zij blijven weigeren kan dat hen op een boete van maximaal 4500 euro komen te staan. De NMa kan de onderneming boetes opleggen tot 10 procent van de jaaromzet. Volgens de zegsman van Heijmans is het nog maar de vraag of je medewerking aan verhoren van werknemers kan weigeren. Hij wijst naar oliemaatschappij Texaco, dat dit jaar na een klacht van de NMa weigerde oud-werknemers als getuige te laten horen.

Reageer op dit artikel