nieuws

Aannemer start uit onvrede met politiek nieuwe partij

bouwbreed

lochem – Hij heeft zelfs een heus zwartboek samengesteld. Het is een aanklacht tegen de bureaucratie en onwelwillende houding van de Lochemse bestuurders en ambtenaren. Aannemer en projectontwikkelaar Henk Kok van Bouwbedrijf H.J. Kok Lochem BV heeft het helemaal gehad met de gemeente Lochem.

Het blijft niet bij een zwartboek. In een open brief aan het college van burgemeester en wethouders en de raad kondigt Kok aan dat hij uit onvrede een nieuwe lokale politieke partij opricht. ‘Meneer, ik vecht nu al zeventien jaar tegen onwil en bureaucraten. Ik wil nu zelf van binnenuit het gemeentebeleid veranderen.’ Hij is bij zijn beslissing niet over één nacht ijs gegaan. Kok is inmiddels bij de notaris en de Kamer van Koophandel geweest om zich te oriënteren over de partijnaam. Inmiddels weet hij zich gesteund door negen medestanders. ‘Zwaargewichten’, die 12 juni aan de basis staan bij de oprichtingsvergadering. Kok heeft een lange lijst met ergernissen samengesteld. Hij licht er enkele voorbeelden uit: ‘In april 2001 vraag ik het college om een principe-uitspraak in verband met een bouwplan voor 32 luxe recreatiewoningen. Pas op 28 december, ruim acht maanden later, krijg ik van het college schriftelijk een afwijzing. De optie tot koop van de grond was natuurlijk al lang verlopen. Als projectontwikkelaar word je het ondernemerschap onmogelijk gemaakt.’

Beknot

Ook een ambitieus plan voor de bouw van 32 woningen en 700 vierkante meter kantoorruimte (kosten 10 miljoen euro) kreeg van Lochem geen bijval. ‘En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. De gemeente werkt alleen maar tegen. Ik word steeds aan het lijntje gehouden en voel me belazerd.’ Kok heeft 25 mensen in dienst en zegt voor zeker twee jaar werk te hebben. ‘Maar ik ben ook projectontwikkelaar en barst van de ideeën. Ik word door bureaucraten en ambtenaren beknot in mijn ondernemerschap. Da’s jammer, want anders had ik hier veertig mensen aan het werk.’ Kok is ook voorzitter van de De Berkelstreek, een beroepsgroep waarbij vijftig aannemers uit Lochem en omliggende gemeenten zijn aangesloten. ‘Mijn ergernissen zijn voor veel collega’s herkenbaar. Ik wil mij er ook sterk voor maken dat de bouwwereld in algemene zin beter vertegenwoordigd wordt in het lokaal bestuur. Ik was onlangs op werkbezoek bij de provincie Gelderland. Daar wordt ruiterlijk erkend dat het jammer is dat er weinig ondernemers/bouwers in het politiek bestuur zitten.’ Kok wil proberen om ook binnen het Gewest Gelderland, waarbij zeshonderd aannemers zijn aangesloten, de boel in beweging te krijgen.

Slikken

Wethouder A. Pompe van Volkshuisvesting vindt de kritiek van Kok ongefundeerd. ‘Ik begrijp best dat hij teleurgesteld is door het afblazen van zijn project voor de bouw van 32 woningen en kantoorruimte. De plannen passen niet in de ruimtevisie van het gemeentebestuur. Dat is voor Kok misschien even slikken, maar het is inherent aan het ondernemerschap.’ De wethouder zegt dat het met de bureaucratie in Lochem best meevalt. Over de lange tijdsduur die zit tussen de bouwaanvraag en het antwoord van het college van burgemeester en wethouders (acht maanden) zegt Pompe: ‘Dat verdient geen schoonheidsprijs. Het is een incident en zeker niet de praktijk van alle dag.’ Bang dat voor de relatie met de gemeente Lochem is hij niet. ‘Ik heb niets te verliezen.’

Reageer op dit artikel