nieuws

Aannemer kan sneller opleveren met panelen van Ytong

bouwbreed Premium

gorinchem – De bouwlogistiek wijkt niet af van de gebruikelijke methoden en toch boekt de aannemer tijdwinst. Zo brengt Ytong zijn cellenbetonpanelen voor niet-dragende binnenspouwbladen onder de aandacht. Ytong voert die panelen uit volgens de gewichtsklasse G5/800 met een dikte van 100 millimeter. Binnenwanden en leidingkokers worden al vaak in cellenbeton uitgevoerd. Door separatiepanelen als binnenspouwblad uit te voeren, houdt de aannemer één materiaal over en boekt hij logistiek voordeel, tijdwinst en meer efficiëntie.

Toegepast als binnenwand, noemt productmanager R. Golverdingen van Ytong, cellenbeton duurder dan massief gips. Vergeleken met kalkzandsteen voor binnenspouwbladen heeft het materiaal een vergelijkbare prijs. Cellenbeton is inmiddels in ruim eenderde van de nieuwbouwwoningen verwerkt. Hier speelt ook de bijdrage van de leverancier aan de voorbereiding en de organisatie een rol. De aannemer stuurt de tekeningen van het project in, Ytong zorgt dat de benodigdheden op de juiste plaats komen en direct kunnen worden ingebouwd. Op zijn beurt moet de aannemer zorgen dat het materiaal naar binnen kan. Ytong regelt de voorbereiding via de eigen bouwafdeling waar zo’n tweehonderd mensen in vaste dienst werken.

Stelwagen

Golverdingen rekent voor een project van vijftig tot zestig gestapelde woningen een tijdwinst van twee tot drie weken voor. Die ontstaat doordat het metselwerk direct en per bouwlaag aansluit op het stellen van de panelen van binnenspouw en binnenwand. Het stellen gebeurt met een hydraulische stelwagen annex zaagtafel. Die haalt een paneel uit het pakket, tilt dit op en zet het recht neer. Vervolgens wordt het met een speciale koevoet aangedrukt. Twee rubber blokjes bovenop het paneel drukken tegen het plafond. Daarmee blijft een voeg van 1 tot 1,5 centimeter over die wordt gevuld met PUR-schuim. Tussen de vloer en de onderkant van het paneel worden wiggen geslagen die het paneel onder spanning zetten. De vloeraansluiting is star en wordt onderkauwd met specie. Aansluitingen op woningscheidende wanden moeten altijd flexibel zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van rubber blokjes en een 20 millimeter brede voeg. Als het binnenspouwblad minder dan 150 millimeter breed is, mag het rechtstreeks op de woningscheidende wand worden gelijmd. Alle wandbeëindigingen hebben een wandsteunanker.

Afwerken

Cellenbeton laat zich volgens Golverdingen makkelijk droog frezen en vlak afwerken. Zo ontstaat een uitermate vlakke neggekant die de stukadoor snel kan afwerken. De isolatie sluit zonder valse luchtspouwtjes aan op de eveneens vlakke spouwzijde van het paneel. De verankering kan in één keer in het cellenbeton worden geboord. Daar zit grove schroefdraad op dat een centimeter of zeven in de cellenbeton steekt. Ook spouwankers en kozijnhoeken worden direct in het cellenbeton geschroefd. Door de opgesloten lucht heeft het materiaal een goede isolatiewaarde. Bij een binnenspouwblad van 10 centimeter cellenbeton kan de isolatie in de spouw één of twee centimeter minder dik uitvallen. Dat voordeel moet evenwel al bij het ontwerp worden meegenomen.

Belastingen

De grote hoeveelheid lucht ten spijt weerstaat cellenbeton zware belastingen. Golverdingen wijst op het resultaat van een proef in Europees verband. Ytong leverde daarvoor een paneel van 7 centimeter dik en 3 meter hoog. Vervolgens viel daar van een hoogte van 1,84 meter een zak met 50 kilo glazen knikkers op. Na de gemeten inslag van 900 newtonmeter vertoonde het materiaal alleen enkele scheuren. De meetwaarde is meer dan het drievoudige van de geldende eisen. Dezer dagen rondt Ytong een Europees onderzoek af naar de geluidsisolatie van constructies met cellenbeton. Het materiaal heeft een hogere geluidsisolatie dan de massa doet vermoeden, omdat er zoveel lucht in zit en omdat het een vrij flexibel steenachtig materiaal is. De extra demping bedraagt 2 tot 3 decibel. Het materiaal voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Het kan wat zwaarder worden gemaakt zodat het beter geluid isoleert. Daarmee vermindert evenwel de warmte-isolatie.

Ytong, Gorinchem, telefoon (0183) 671234.

Reageer op dit artikel