nieuws

Aalberts koopt Duitse plasmaspecialist MPT

bouwbreed

den haag – Aalberts Industries, leverancier van onderdelen voor leidingsystemen en speciale componenten, koopt het Duitse bedrijf MPT Metallbehandlung und Plasmatechnik. De nieuwe acquisitie is actief op gebied van ‘plasma nitreren’, een methode waarmee bijvoorbeeld metalen gereedschappen slijtvast worden gemaakt.

De onderneming uit het Noord-Hollandse Langbroek kocht MPT voor ‘minder dan de omzet’ van 5 miljoen euro, zo laat directeur J. Aalberts weten. Behalve om de goede prijs is de transactie aantrekkelijk omdat het Duitse bedrijf in staat is om ook grotere en zwaardere voorwerpen te behandelen. ‘Dat konden wij eerst niet’, legt de president en ceo (chief executive officer) uit. Naast plasma nitreren levert MPT ook de apparatuur om dit proces uit te voeren aan derden. Daarnaast werkt de onderneming binnen een joint venture samen met een Chinese onderneming. Hoewel Aalberts aanzienlijke belangen heeft op de Chinese markt, zijn er geen plannen om de activiteiten van MPT in het land verder uit te breiden.

Aandelen

MPT is niet de eerste en beslist ook niet de laatste overname dit jaar. Grootaandeelhouder Aalberts verwacht dat dit jaar nog zo’n drie tot vijf ondernemingen worden overgenomen. Daarnaast verwierf Aalberts begin april het Franse Alpha-C, een onderneming met een omzet van 35 miljoen euro. Het bedrijf legt zich toe op precisie-stanstechnologie en warmte- en oppervlaktebehandeling voor onder andere de Franse nucleaire industrie. De overnames worden voor een groot deel gefinancierd met de nieuwe aandelen die vlak voor de verwerving van Alpha-C werden uitgegeven. De nieuwe waardepapieren brachten Aalberts een slordige 37 miljoen euro op.

Reageer op dit artikel