nieuws

Zalm gelooft nog in rentevaste hypotheek

bouwbreed Premium

Zalm gelooft nog in rentevaste hypotheek

den haag – Minister Zalm (financiën) denkt dat banken niet zullen stoppen met het aanbieden van hypotheken en leningen met vaste rentes. De bewindsman antwoordt dit op vragen van het Tweede-Kamerlid Blok. Die sloeg aan op opmerkingen hierover van ING-topman C. Maas. Maas verklaarde tijdens een analistenbijeenkomst dat nieuwe regels van de Europese Unie over de manier waarop beursgenoteerde bedrijven moeten boekhouden, het einde zou kunnen betekenen van de hypotheek met vaste rente.Volgens de plannen van de EU moeten bedrijven vanaf 2005 de International Accounting Standards gebruiken. Volgens deze standaard zouden bedrijven financiële instrumenten, waaronder hypotheken, op marktwaarde in de boeken moeten zetten. Rentestijgingen zouden in dat geval zorgen voor een afwaardering van de portefeuille. Zalm denkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. De voorstellen die er nu liggen, laten de keuze bij bedrijven of ze naar marktwaarde willen waarderen of de nu gebruikelijke amortisatiewaarde. In dat laatste geval hebben renteschommelingen geen invloed op de cijfers. Zelfs als banken kiezen voor de marktwaarde, hoeft dit volgens Zalm nog niet te betekenen dat renteschommelingen veel invloed hebben op de cijfers. Mochten er in de toekomst wel problemen komen, dan is Zalm alsnog bereid actie te ondernemen.

Reageer op dit artikel