nieuws

Werknemers en werkgevers wachten op ingreep politiek

bouwbreed Premium

woerden – De onderhandelaars van werkgevers en werknemers in de bouw sturen in het huidige cao-conflict aan op een interventie van staatssecretaris Remkes (volkshuisvesting). De vakbonden weigeren de werkgevers uit te nodigen voor nieuw overleg. Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) is op zijn beurt niet van plan de eerste handreiking te doen die tot hervatting van de onderhandelingen moet leiden. Beide kampen lijken daarmee te wachten op een ingreep van de politiek. Vorige week liet Remkes weten dat hij de partijen wil uitnodigen op het ministerie als er binnen twee weken nog geen nieuwe cao is. ‘Als Remkes vindt dat dat nodig is, moet hij dat vooral doen’, reageert G. Wildeman van de Hout- en Bouwbond CNV. ‘Alles wat ertoe bijdraagt dat we weer kunnen onderhandelen , is prima. Maar laat één ding duidelijk zijn: wij zullen Remkes niet uitnodigen.’ De vakbonden vinden dat de werkgevers maar met een uitnodiging moeten komen. Het AVBBzegt echter op 15 maart al te hebben aangegeven weer te willen praten. ‘Dat klopt’, zegt Wildeman. ‘Maar in die uitnodiging staat wel de voorwaarde dat er eerst over de reisuren moet worden gesproken. Dat willen we juist niet.’ Maandag en dinsdag kwamen er geen nieuwe stakers bij. Vrijwel alle bouwvakkers hadden maandag een atv-dag in verband met Koninginnedag, die voor een vrije dag is. De teller van het aantal stakers is daardoor voorlopig blijven staan op 13.700 van de in totaal 180.000 bouwvakkers. ‘Op woensdag, de Dag van de Arbeid, gaan we er weer volop tegenaan en leggen we nieuwe bouwobjecten stil’, aldus Wildeman die spreekt namens de gezamenlijke vakbonden.

Verrassingseffect

Welke nieuwe locaties door de staking worden getroffen, willen FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond en Het Zwarte Corps vooraf niet bekendmaken. Dit om het verrassingseffect voor de werkgevers zo groot mogelijk te houden. De bonden voeren inmiddels zeven weken lang actie sinds het overleg over een nieuwe cao in maart in een impasse raakte. De werkgevers willen alleen praten als eerst een akkoord over een soberder regeling voor reiskosten in beeld is. De bonden eisen een overleg zonder voorwaarden vooraf.

Reageer op dit artikel