nieuws

Voor miljarden achterstand bij onderhoud Britse wegen

bouwbreed

londen – Het achterstallig onderhoud van het Britse wegennet – buiten de motorwegen – is inmiddels opgelopen tot 12 miljard euro. In de meeste gevallen gaat het om onderhoud aan het wegdek, maar ook verlichtingswerk en de reparatie van voetpaden staan hoog op de lijst.

De cijfers komen van het instituut voor civiele techniek, dat regelmatig bijhoudt hoeveel werk er op dit gebied nog moet gebeuren. De achterstand komt nu op bijna 200 euro per hoofd van de bevolking. Volgens het ICE kunnen de meeste gemeenten het probleem niet meer aan. Bij driekwart van de gemeenten is de achterstand afgelopen jaar verder toegenomen. Dat komt mede doordat ze er steeds minder in slagen het beschikbare budget volledig te gebruiken. Gemiddeld wordt 87 procent van het budget uitgegeven, maar sommige plaatsen komen niet verder dan 66 procent. De Britse gemeenten zijn verantwoordelijk voor 96 procent van de 370.000 kilometer weg in het land. Doordat steeds meer wegen in een slechte staat raken, neemt het aantal schadeclaims tegenover de overheid ook sterk toe.

Vergoedingen

Het gaat daarbij om schade aan auto’s of verwondingen die te wijten zijn aan een slecht wegdek of ontbrekende verlichting. Het gevolg is dat een kwart van de gemeenten nu al 10 procent of meer van het wegenbudget kwijt zijn aan dergelijke vergoedingen. Verder kan bijna 90 procent van de Britse gemeenten geen goed personeel vinden om de wegen en het onderhoud daarvan te beheren. Vooral het vinden van mensen op managementniveau is steeds moeilijker. Het ministerie van Transport in Londen heeft in het tienjarenplan 50 miljard euro extra beschikbaar gesteld voor achterstallig wegenonderhoud. De bedoeling is dat de achteruitgang in het onderhoud in 2004 ten goede gekeerd kan worden en dat in 2010 al het achterstallige werk is uitgevoerd.

Reageer op dit artikel