nieuws

Vinex-locatie Carnisselande in 2007 gereed

bouwbreed Premium

Vinex-locatie Carnisselande in 2007 gereed

Elke plaats heeft zijn eigen bouwprojecten. In deze rubriek worden de belangrijkste bouwlocaties van een specifieke gemeente belicht. Vandaag Barendrecht. Wie in 1990 voorspelde dat Barendrecht, dat toen zo’n 20.000 inwoners telde, ruim tien jaar later 35.000 inwoners zou hebben, werd voor gek verklaard. En al helemaal als dan ook nog werd voorspeld dat in 2007 de gemeente plaats zou bieden aan 47.000 zielen. Het gaat namelijk snel met de groei van Barendrecht. Met de voltooiing van de Vinex-locatie Carnisselande lijkt het eind van deze expansiedrift echter in zicht. ‘Maar je weet het natuurlijk nooit. Eind jaren tachtig wisten we nog niet eens dat Carnisselande zou worden gebouwd’, vertelt voorlichter M. van Beusekom van de gemeente Barendrecht. Carnisselande is een nieuwbouwwijk in het westen van Barendrecht. Zo’n vier jaar geleden startte de bouw van de eerste van in totaal 7500 woningen die in fasen worden gerealiseerd. De wijk meet 750 hectare en telt bij voltooiing in 2007 een dertigtal bedrijven die werk bieden aan 2500 werknemers. Carnisselande wordt tegelijkertijd ontwikkeld met de nieuwbouwwijk Portland die grenst aan de Vinex-locatie. ‘Carnisselande en Portland worden door de gemeentegrenzen van Barendrecht en Albrandsewaard gescheiden. Maar eigenlijk is het één groot project.’ In Portland komen 2500 woningen die huisvesting bieden aan zesduizend inwoners. Middelpunt van Carnisselande wordt het Middeldijkerplein. Dit plein meet 12.100 vierkante meter (110 x 110 meter) en het zal de komende jaren plaats bieden aan tal van voorzieningen zoals winkelcentrum Carnisse Veste (oplevering eind 2003) met een ondergrondse parkeergarage van 750 plaatsen, appartementen, diverse horecagelegenheden, een zorgcentrum met een verpleegtehuis voor 120 ouderen, 90 zorgwoningen en 16 dagbehandelingplaatsen (oplevering eind dit jaar) en een negentien verdiepingen tellende woontoren met een hoogte van een kleine 60 meter. Het plein wordt autovrij, ideaal voor de vele terrasjes. Om het centrum van Barendrecht niet uit de pas te laten lopen met de ontwikkelingen in Carnisselande, zijn er ook plannen voor een facelift van het stadshart. Aandachtspunten zijn het verbeteren van de toegankelijkheid en een oplossing bieden voor de parkeerproblematiek. TramPlus is de naam van een snelle tramlijnverbinding vanaf het Middeldijkerplein naar het Centraal Station van Rotterdam waaraan Barendrecht grenst. Begin 2004 is deze 12 kilometer lange tramlijn klaar. Het is dan mogelijk om met de tram binnen een half uur hartje Rotterdam te bereiken. TramPlus is een initiatief van de Rotterdamse openbaar vervoermaatschappij RET. Met de verbinding is een investering gemoeid van 83 miljoen euro. Ter Leede ten slotte is een nieuwbouwplan aan de zuidkant van Barendrecht. In de loop van dit jaar wordt daar gestart met de bouw van in totaal 550 woningen. Fase 1 behelst de realisatie van 219 woningen. Fase 2 telt 133 woningen en de derde en laatste 150 huizen. ‘De plannen voor nieuwbouw in Ter Leede liggen al een tijdje op de plank. Een paar jaar geleden zijn er al 36 woningen gebouwd. Maar doordat er destijds een woningoverschot dreigde, is het plan op last van de provincie voorlopig in de ijskast gelegd. Nu is weer sprake van een woningtekort en dus is het plan nieuw leven in geblazen.’ Bij voltooiing van Carnisselande en Ter Leede komt er een eind aan de grote expansiedrift van Barendrecht. Op een enkele inbreidingslocatie na. ‘Qua woonruimte en voorzieningen kunnen we dan prima bestaan naast grote broer Rotterdam, al blijven we daar altijd met een schuin oog naar kijken.’

Reageer op dit artikel