nieuws

Verkiezingen Tweede Kamer gaan door

bouwbreed

Verkiezingen Tweede Kamer gaan door

den haag – De Tweede-Kamerverkiezingen gaan door op 15 mei. Eerder was sprake van uitstel wegens de moord op Pim Fortuyn. De bekendmaking van de verkiezingsdatum kwam na overleg met een afvaardiging van de Lijst Pim Fortuyn en een broer van de overledene. Zij waren tegen uitstel. Premier Kok: ‘Onze bevolking kan veel aan. Ik denk dat we dit kunnen dragen’, aldus de minister-president. De Lijst Pim Fortuyn kondigde aan dat Winny de Jong de nieuwe lijsttrekker wordt. De Eerste Kamer stond aan het begin van de vergaderdag stil bij de moord. Voorzitter Braks:’Nederland was het toonbeeld van een lieve democratie. Laat ons deze verworvenheid niet uit handen geven door woede, verslagenheid of radeloosheid.’ Kok zei in de senaat dat hij de avond van de moord zijn medeleven aan de nabestaanden had betuigd. ‘Ook aan onze democratische rechtsstaat is een enorme slag toegebracht. Politieke tegenstellingen zijn een wezenskenmerk van elke democratie. Daarbij hoort debat, dat ook Fortuyn met verve heeft gevoerd’, aldus de minister-president. Daarna volgde een minuut stilte en schortte de senaat de vergaderingen een week op.

Reageer op dit artikel