nieuws

Verkeersremmende ribbels werken snelheidsverhogend

bouwbreed Premium

Verkeersremmende ribbels werken snelheidsverhogend

JOURE – De centimeters diepe en brede sleuven die de gemeente Skarsterlân in de Meenscharweg bij Joure liet aanbrengen om het verkeer af te remmen, blijken een averechtse werking te hebben. Er is nog nooit zo snel gereden, klagen omwonenden. De proef lijkt dan ook mislukt. De 3,6 kilometer lange Meenscharweg werd begin dit jaar voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Daarbij is de weg aan beide zijden met een halve meter verbreed, omdat het verkeer voorheen steeds in de berm belandde bij het passeren.  Omdat het verkeer ook vaak te snel rijdt, liet de gemeente rammelstroken aanbrengen. De beoogde maximum snelheid van 60 kilometer per uur wordt echter bij lange na niet gehaald. Sterker nog, er wordt veel sneller gereden. ‘Het blijkt dat wanneer je maar snel genoeg over de ribbels rijdt, het effect nihil is’, zegt I. Wierda van Skarsterlân. Sectordirecteur C. van Gurp van KOAC-WMD in Apeldoorn, het instituut dat de bevindingen met de rammelstroken analyseert, denkt dat het wijzigen van het profiel een mogelijke oplossing is. ‘Dieper en breder. Maar dat zou je bij de aanleg van toekomstige wegen moeten uitproberen.’ De gemeente vindt de proef niet helemaal een mislukking. Wierda: ‘Het onderhoud van de weg is wel veel goedkoper geworden.’

Reageer op dit artikel