nieuws

Van Wijnen houdt stijgende lijn vast

bouwbreed Premium

baarn – Van Wijnen heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 13,6 miljoen euro. Daarmee overtreft de bouwer en projectontwikkelaar uit Baarn het topjaar 2000, toen er 11,5 miljoen euro in de boeken kon worden bijgeschreven.

De omzet van Van Wijnen steeg licht, met 9 miljoen euro naar 452,3 miljoen. De winst als percentage van de omzet nam met eentiende procentpunt toe tot 4,1 procent. Daarmee behoort het bedrijf tot de beter renderende grote bouwondernemingen. ‘PriceWaterhouseCoopers heeft onlangs de top-zestien bouwondernemingen in Nederland op financiële performance en soliditeit onderzocht. Hierbij kwam Van Wijnen als nummer één uit de bus’, meldt algemeen directeur S. Koning van Van Wijnen trots in een verklaring. Het bouwbedrijf stak vorig jaar veel tijd en energie in de uitbreiding van de strategische grondposities en de integratie van twee eerder gedane acquisities, de Obdeijn-groep en M&M Bouw. ‘De Obdeijn-groep is soepel in Van Wijnen opgegaan en heeft in 2001 opnieuw uitstekend gepresteerd. De integratie van M&M Bouw verliep aanzienlijk moeilijker. Er is veel energie gestoken in het optimaliseren van de M&M-vestigingen, zodat in 2002 met een schone lei kon worden begonnen onder de naam van Van Wijnen.’ Volgens Koning blijft de strategie erop gericht om door zowel autonome groei als door overname het bedrijf uit te breiden. ‘De focus is daarbij gericht op woningbouw, utiliteitsbouw, binnenstedelijke herstructurering, renovatie en groot onderhoud, alsmede project- en planontwikkeling. de kracht van Van Wijnen zal blijven liggen in een decentrale organisatie die dichtbij de markt opereert’, aldus Koning. De algemeen directeur gaat er ‘voorzichtig’ van uit dat dit jaar de resultaten weer hoger zullen uitkomen dan in 2001. ‘Die voorzichtigheid wordt ingegeven door de huidige onzekere conjuncturele ontwikkelingen. Het optimisme is gebaseerd op de verder gegroeide orderportefeuille met een omvang van 1,2 miljard euro aan het begin van dit jaar.’

Reageer op dit artikel