nieuws

Tussen hoop en vrees

bouwbreed

Tussen hoop en vrees

Aan nieuws deze week geen gebrek. Maandag beleefde Nederland al meteen een primeur met de handelsdag op de Amsterdamse Beurs. En dat op tweede Pinksterdag. Gelukkig was de technische storing geen primeur, maar die zorgde er wel voor dat de handelsdag bleef steken op een halve dag. Afgezien daarvan bleef er nog voldoende, voornamelijk negatief, nieuws over. Oplopende werkloosheidscijfers zowel hier als aan de overkant van de Atlantische Oceaan, UPC uit de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq gegooid, Nederland bijna in een recessie, weer veel banen weg bij Siemens, vooral in Duitsland. Kortom, eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Kennelijk was het voor de beleggers allemaal teveel, of zijn ze maar met vroegtijdig met vakantie gegaan. Zij roeren zich momenteel nauwelijks. Lage omzetten, beurshandelaren die met de benen op tafel zitten af te wachten en tijd hebben om hun wijsheden te spuien richting welwillende journalistieke oren waren het gevolg. De manier waarop de diverse indices in de wereld zich ontwikkelen toont duidelijk aan dat beleggers overal in de wereld tussen hoop en vrees leven. Zij willen dolgraag de financiële bobo’s van deze aardkloot geloven die beloven dat het dit jaar weer beter gaat. Tegelijkertijd zien ze met eigen ogen dat de signalen nog steeds volop op oranje staan. Ook wordt met name de Verenigde Staten nog steeds overspoeld door de vrees dat er weer een terroristische aanslag zal plaatsvinden. De Amsterdamse AEX was een bewijs van dit fenomeen. In het begin van de week deed de index wat deze de week ervoor ook al deed: wegzakken. Donderdag en vrijdag werden echter plussen genoteerd. Donderdag was het vooral ING dat met betere cijfers dan verwacht kwam. Hier bleek de hoop de vrees te overtreffen. Want dat ING hogere afschrijvingen verwacht van risicovolle leningen, daar maalde de belegger niet om. De Midkap doet het wat dat betreft al enige tijd beter dan de AEX. de algemene beursstemming treft weliswaar de Midkap ook, maar de index is nooit onder de 500 punten gedaald. De bouwfondsen hebben duidelijk te lijden van de slappe handelsweek. De toch al nooit grote belangstelling voor de fondsen, was nog minder dan gebruikelijk en de verkopers waren duidelijk in de meerderheid. Dit uitte zich in een gestage daling van de meeste fondsen met de voor de bouw gewone stuivers en dubbeltjes. Koninklijke BAM NBM was de enige die zich leek te kunnen ontworstelen aan de neerwaarste trend. Dit normaal gesproken wat kleurloze aandeel pakte de eerste dagen van de week 1,25 euro op 24,45 euro. Vrijdag werd die winst echter meer dan teniet gedaan. Zouden het winstpakkers geweest zijn, of was hier de hoop juist weer in vrees omgeslagen.

Reageer op dit artikel