nieuws

Themapark Mondo Verde krijgt megavolière

bouwbreed

katwijk – In Zuid-Limburg bouwt nettenbedrijf Huck Torimex een gigantische volière. Het is een technisch doordacht project met veel haken en ogen. Aan 27 palen komt een net van in totaal 15.000 vierkante meter te hangen.

Vanwege de onregelmatige vorm van de kooi bleken voor elke paal aparte tekeningen en berekeningen nodig. Bij Huck Torimex zijn ze wel wat ongewone klussen gewend: een ufo-vorm van acht meter doorsnede boven een zwembad, klimnetten in alle soorten en maten, meters net bij golfcourses, custom made netten voor industrieel gebruik, enzovoorts. Directeur Mark de Graaf: ‘Op zich is het maken van netten fabriekswerk. Maar bij het bevestigen, het spannen en het bouwen van de draagconstructie komt altijd handwerk kijken. Zoals kleermakers stoffen gebruiken, zo gebruiken wij netten. Het gaat om de confectionering.’ Een groep investeerders benaderde de Katwijkse onderneming vorig jaar. De groep wilde het themapark ‘Mondo Verde’ creeren. Het idee was op het 25 hectare grote Zuid-Limburgse landgoed Strijthorst tuinen, gebouwen en landschappen uit de hele wereld te herscheppen, zodat de bezoeker in één dag een wereldreis kan maken. Het nettenbedrijf haalde de opdracht binnen om voor de Australische tuin een gigantische volière te maken. Gelet op het lastige programma van eisen was op voorhand al duidelijk dat de kooi een fors beroep zou doen op de expertise van Huck Torimex. De volière moet zich voegen in het glooiende landschap. Daarom moet de bovenkant niet vlak zijn maar golvend.

Belasting

Ook in de plattegrond zijn regelmatige vormen taboe. Bovendien dient de constructie behoorlijk stevig te zijn. Niet alleen vanwege het gewicht van de 15.000 vierkante meter netten, haken, spanschroeven, pezen en ijzeren kabels, legt De Graaf uit, maar ook in verband met mogelijke stormen en sneeuwbelasting. De mazen van 2 bij 2 centimeter – er komen ook kleine vogels in de volière – zijn zo klein dat sneeuw erop blijft liggen. In de constructie is rekening gehouden met een belasting van maximaal 40 kilo per vierkante meter. In totaal 27 stalen palen van 400 millimeter doorsnee met een wanddikte van 12 millimeter dragen het geheel. De netten hangen aan geplastificeerde stalen kabels, in dikte variërend van 28 tot 16 millimeter. In de grond geslagen ijzeren binten vormen de fundering van de gemiddeld 12 meter lange palen. Aan de zijkant vangen ijzeren stangen de trekkracht van de tuien op. De stangen zijn verbonden met een middels een holle pijp in de grond gespoten betonmassa.

Palen

De palen zijn geplaatst in drie rijen: twee aan weerszijden van de volière, één in het midden. De kabels verbinden een paal met zes (in het midden) of vier andere palen (aan de zijkanten). Aan de bovenkant van een paal en ongeveer halverwege zijn oren gemaakt, waaraan de kabels worden bevestigd. Deze vormen een gekantelde V. Op het punt waar de beide kabels samenkomen, is door middel van een speciale koppeling een horizontaal lopende kabel bevestigd. Deze verbindt de twee kabels die de V-vorm maken van de ene paal met de V-vorm van de andere. Op deze manier ontstaat een constructie met een maximale stevigheid. Aan de onderste poot van de gekantelde V en de verbindingskabel hangt het net. In lengterichting staan de palen tien meter uit elkaar, in de breedte op 25 meter. In totaal meet de volière zo’n 100 bij 50 meter.

Krachten

Voor maximale stevigheid moeten de kabels door het midden lopen, zodat de omringende palen de krachten gelijkmatig opvangen. Dat vergde nogal wat rekenwerk, legt De Graaf uit. ‘Het landschap heeft hoogteverschillen en bovendien is de volière niet symmetrisch. Dat betekent dat voor een goede verdeling van de krachten elke paal apart moest worden ontworpen, afhankelijk van de positie in de constructie. Datzelfde geldt voor de oren waaraan de kabels zijn bevestigd,in totaal meer dan driehonderd stuks, en de ankers die de tuien aan de zijkant verbinden met de trekstangen en de betonnen poeren. Die klus hebben we geklaard in samenwerking met machinefabriek De Hollandsche IJssel in Oudewater die ook het laswerk heeft verzorgd.’ Het netwerk is uitgevoerd in knooploos polypropyleen multifilament met een garendikte van 2,3 millimeter. De UV-bestendigheid van dit materiaal garandeert een levensduur van minstens tien jaar. ‘De netten zijn in modules geconfectioneerd, zodat reparaties en vervanging eenvoudig kunnen worden uitgevoerd’, aldus De Graaf. Teneinde roofdieren op afstand te houden, wordt rond de volière een hekwerk geplaatst van een meter hoog. Dit hekwerk wordt voorzien van fijnmazig gaas dat 40 centimeter de grond in steekt. Tussen de volière en de bovenkant van het hek worden zijnetten gespannen. De volière kost bijna 700.000 euro en is naar verwachting in juni klaar. Huck Torimex is voortgekomen uit het (in hetzelfde pand gevestigde) bedrijf Maritiem BV. Maritiem levert netten voor de visserij. Huck Torimex is de ‘droge tak’. Het bedrijf verkoopt en verhuurt een veelheid aan netten: van veiligheidsnetten tot sportnetten en vogelnetten in uiteenlopende afmetingen en materialen.

Reageer op dit artikel