nieuws

Steba Bouw staat op rand van faillissement

bouwbreed

bodegraven – Steba Bouw staat aan de rand van de afgrond. De bouwer en detacheerder uit Bodegraven heeft inmiddels uitstel van betaling moeten aanvragen. Vakbond FNV Bouw verwacht niet dat het bedrijf nog uit de problemen zal geraken en overweegt een faillissement aan te vragen.

Voor directeur B. Reedijk van Steba Bouw staat inmiddels vast dat zijn bedrijf ‘in de huidige vorm’ niet door kan gaan. Hij heeft surséance van betaling aangevraagd, maar probeert met het oog op een eventuele doorstart de schade zo beperkt mogelijk te houden. Als Steba Bouw kopje ondergaat, komen ruim honderd werknemers op straat te staan. Het aannemings- en detacheringsbedrijf, met vestigingen in Tiel, Eerbeek, Alphen aan den Rijn en Amerongen, is volgens de directeur in zwaar weer geraakt doordat twee grote opdrachtgevers – bouwbedrijven Van Wijnen en Pelikaan – rekeningen van in totaal een paar honderdduizend euro niet hebben betaald. Het bedrijf kampt bovendien met een torenhoog ziekteverzuim en is zwaar getroffen door de stakingsacties eerder dit jaar. ‘De vakbonden wisten dat we in moeilijkheden zaten en toch hebben ze werken van ons platgegooid’, aldus Reedijk. ‘Dat is uitermate wrang. We hadden de bonden immers zelf ingelicht over onze problemen. Ik beweer niet dat de bonden schuldig zijn aan het mogelijke faillissement van mijn onderneming, maar ze hebben er wel aan bijgedragen.’

Salarisachterstand

Volgens C. Peijster van FNV Bouw hebben werknemers van Steba Bouw inmiddels een salarisachterstand van twee weken. De vakbondsman maakt zich ‘ernstige zorgen’ over het voorbestaan van de onderneming. ‘Ik denk eigenlijk dat het wel zeker is dat het bedrijf gaat omvallen’, klinkt Peijster somber. De vakbondsman overweegt bij de rechtbank het faillissement aan te vragen van Steba Bouw. ‘Als zich bij ons minimaal twee werknemers melden met een vordering op het bedrijf, dan kunnen we dat. Maar we hebben liever dat de directeur zelf het faillissement aanvraagt. Dat is netter en gaat bovendien veel sneller.’

Reageer op dit artikel