nieuws

Schaarse pleisterkalk ‘op de bon’ voor Britse bedrijven

bouwbreed

londen – Er is in Groot-Brittannië een groot tekort ontstaan aan pleisterkalk voor de bouwsector. Veel kleine aannemers proberen te hamsteren, maar de meeste bouwmarkten en andere leveranciers hebben het aantal zakken per klant al danig beperkt. Sommige zaken kunnen al een week of wat helemaal niet meer leveren. Verwacht wordt dat de problemen nog wel enige tijd zullen duren.

Het tekort is veroorzaakt door productieproblemen in een fabriek van British Gypsum in Barrow-on-Soar. Die fabriek wordt uitgebreid en gemoderniseerd om de capaciteit met 30 procent op te voeren, maar door die werkzaamheden is de bestaande productie ernstig belemmerd. De werkzaamheden in Barrow-on-Soar zullen pas in september zijn afgerond. British Gypsum probeert in de tussentijd een fabriek in Kirkby Thore meer te laten produceren om de bevoorrading zo snel mogelijk op een normaal peil te krijgen.

British Gypsum geeft de bouwsector enkele malen per week een actueel overzicht van de situatie. Midden deze week werd gemeld dat er nog altijd een grote achterstand is bij het verwerken van de aankooporders. Die achterstand is de laatste weken zelfs toegenomen door de grote vraag en paniekaankopen. British Gypsum heeft daarom besloten de tussenhandel maar mondjesmaat te bevoorraden. Een kwantumsysteem moet ervoor zorgen dat elke bouwmarkt en andere handelaar in ieder geval regelmatig een kleine hoeveelheid zakken pleisterkalk geleverd krijgt. Inmiddels is de fabriek er wel in geslaagd de situatie in Barrow-on-Soar zo ver onder controle te krijgen dat de productie daar weer bijna op het oude peil ligt. Verwacht wordt dat de aanvoer naar de tussenhandel over een paar weken weer normaal zal zijn. Omdat daar echter nauwelijks meer voorraad is, zal het nog geruime tijd duren voordat er ook weer overal voldoende zakken pleisterkalk verkrijgbaar zijn.

Reageer op dit artikel