nieuws

Reinigingsmethode zet rioolslib om in waterfilter

bouwbreed Premium

Waterzuiveraars kunnen jaarlijks zo’n miljoen euro’s sparen wanneer ze de reinigingsmethode gebruiken die onderzoekers van het Imperial College in Londen ontwikkelden. De methode zet rioolslib om in een koolstof waterfilter.

Tijdens het proces wordt het rioolwater tot een hoge temperatuur verhit waardoor het slib in actieve koolstof verandert. De vrijkomende gassen worden als brandstof gebruikt. De ‘Londense koolstof’ is poreus, stoot water af en is goed te gebruiken voor het terugwinnen van oplosmiddelen of het behandelen van afvalwater. Het filtermateriaal wordt gevormd door afval te ontwateren waarna het in een luchtdichte zuurstofloze omgeving wordt verhit. Daardoor verdwijnt het resterende vocht en blijft vaste koolstof over. Die wordt verhit tot 800 of 900 graden Celsius. Voor de eerste verhitting kan fosforzuur aan het rioolafval worden toegevoegd. Dat verandert dan in pellets met een groot contactoppervlak. Tijdens de productie ontwijken lichte koolwaterstofgassen. Die worden opgevangen en voor de verhitting gebruikt. Zo genereert het proces zelf een groot deel van de benodigde brandstof. De vrijkomende hitte kan weer worden gebruikt voor verwarming of voor het opwekken van elektriciteit. Op die manier draagt de methode ook bij aan een verminderde emissie van koolstofdioxyde. Actieve koolstof absorbeert organisch materiaal en vervuilingen uit water of lucht. Een kilo actieve koolstof van goede kwaliteit kost momenteel 1,63 tot 3,26 euro per kilo. Waterzuiveraars nemen jaarlijks al snel voor 1,5 tot 3 miljoen euro af. De Londense onderzoekers menen dat de tarieven voor waterzuivering door hun methode met om en nabij een kwart kunnen verminderen. Imperial College bereidt momenteel een samenwerkingsverband voor met afvalverwerker Compact Power. Het gezamenlijke bedrijf heet Compact Carbon Power en moet de vinding geschikt maken voor zakelijk gebruik.

Reageer op dit artikel