nieuws

Práten wil NVM wel weer met VBO over certificering makelaarsbranche

bouwbreed

den haag – de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil weer praten met de VBO over de certificeringsregeling voor makelaars. De brancheorganisaties liggen met elkaar overhoop sinds eind vorig jaar een eerdere poging om tot één waarborg te komen op niets uitliep. De VBO zou zich wel moeten onderwerpen aan de kwaliteiteseisen van de NVM.

Voorzitter A. Agterdenbosch van de vakgroep NVM Wonen laat er geen twijfel over bestaan. ‘Bij ons staat de deur altijd open.’ Namens zijn vereniging nodigt hij de collega’s van de VBO uit voor een nieuwe overlegronde. Maar oud-NVM-voorzitter T. Smit geeft de VBO maar weinig onderhandelingsruimte. ‘Wij zijn altijd bereid om te praten op basis van het eerder gesloten akkoord’, zet hij de deur op een kiertje. Volgens Smit lag er een goed akkoord op tafel, maar toen de VBO aan de kwaliteitseisen ging tornen is hij opgestapt. De makelaar denkt dat de VBO een foute inschatting heeft gemaakt toen het akkoord werd getekend. Later zouden de onderhandelaars zich gerealiseerd hebben dat een groot deel van zijn leden nooit aan de gestelde eisen kan voldoen. De VBO zou daarop eerst hebben geprobeerd de kwaliteitseisen naar beneden bij te stellen en toen dit niet lukte, voor een eigen certificering hebben gekozen.

Calimero

Ruim een jaar geleden schafte politiek Den Haag de makelaarstitel af. Om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen koos de branche daarop voor een certificeringsregeling. Overleg hierover verliep aanvankelijk voorspoedig, maar bij de uitwerking kwam daar de klad in. Makelaars kunnen zich nu voor twee keurmerken kwalificeren, één van de NVM en één van de VBO. Smit benadrukt dat er praktisch al één certificaat bestaat. Zeker 80 procent van de makelaars is verbonden aan de NVM of haar partnerorganisatie de Landelijke Makelaars Vereniging (LVM). Daarbij vermeldt hij trots dat er zich zo’n tachtig VBO-leden hebben gemeld bij Kema, het onafhankelijke keurmerkeninstituut dat voor zijn organisatie de certificering uitvoert. De afgezwaaide bestuurder is zich wat dit betreft zeer bewust van de geringe omvang van de VBO. ‘Calimero mag morgen meedoen, als ie gewoon zijn diplomaatjes haalt’, vat hij zijn visie samen. De kritiek van VBO-bestuurders dat de NVM geen examens afneemt alvorens het certificaat te overhandigen, wijst Smit resoluut van de hand. ‘Je kent het vak al, waarom moet je dan nog eens een examen afleggen?’, vraagt hij zich retorisch af.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels