nieuws

P-team brengt nieuw elan in woningbouw Amsterdam

bouwbreed

amsterdam – Plannen voor woningbouw zijn er in Amsterdam in overvloed, maar in de praktijk heerst de nieuwe woningnood. Een P(roductie)-team van zes ervaren ambtenaren probeert sinds enkele maanden vastgelopen woningbouwplannen opnieuw vaart te geven.

‘We kunnen daadwerkelijk iets betekenen’, zegt voorzitter Constan van Ginneken. Nog dit voorjaar gaan projecten van start waar het team een positieve rol bij heeft gespeeld. Bouwen gaat in Amsterdam niet zo snel, blijkt uit cijfers van de Stedelijke Woningdienst. Tussen eerste initiatief en start bouw verstrijkt al gauw tien jaar. Het is geen uitzondering als een eerste oplevering vijftien jaar op zich laat wachten. Wethouder Stadig zint inmiddels op maatregelen om het plan- en besluitvormingsproces te verbeteren. Volgens het jongste collegeakkoord moeten elke kalenderdag elf woningen in productie gaan. Het P-team richt zich op het oplossen van de alledaagse problemen van corporaties en ontwikkelaars die de daadwerkelijke komst van de heimachines in de weg staan. Het team bestaat uit zes medewerkers van de Stedelijke Woningdienst, het Grondbedrijf, de dienst Ruimtelijke Ordening en de Bestuursdienst van het stadhuis. Het zijn stuk voor stuk ambtenaren die de weg goed kennen binnen het de gemeente.

Bemiddelen

Het P-team probeert overleg weer op gang te brengen, bemiddelt bij heronderhandeling of is in staat door nieuwe ideeën tegenstellingen te overbruggen. Ook beschikt het over een bescheiden budget om financiële tekorten te dekken. ‘Het blijkt allereerst een groot voordeel dat er nu een speciaal loket is waar betrokken partijen aandacht kunnen vragen voor hun problemen’, zegt Van Ginneken. ‘Verder staan we als het ware boven de partijen. Weliswaar werken we bij de gemeente, maar we kunnen als buitenstaander suggesties doen. Vergelijk het maar met het werk van een mediator. Zo ontstaat er ruimte weer met elkaar in gesprek te treden. Of worden oplossingen bespreekbaar, die anders wellicht niet op tafel zouden zijn gekomen.’ De aandacht richt zich op plannen die ogenschijnlijk al lang hadden kunnen beginnen.

Reageer op dit artikel