nieuws

Omzet Enci onder druk

bouwbreed Premium

maastricht – De omzet van ’s lands grootste cementleverancier Enci is het afgelopen jaar in vergelijking met het jaar ervoor licht gedaald. Naast het tegenvallen van de activiteiten in zowel de woning- als de kantoorbouw waren het vooral de vertraging bij grote bouwprojecten als de Betuwelijn en Schiphol die de Limburgse onderneming dwars zaten.

In 2001 daalde de omzet van Enci dan ook met 4 procent naar 251 miljoen euro. De afzet van cementproducten daalde het afgelopen jaar 6 procent. Daarmee presteerde dit bedrijfsonderdeel van de Duitse Heidelberg Group beduidende slechter dan het moederconcern, dat slechts 2 procent op de eigen omzet inleverde. Algemeen directeur J. de Jong van Enci wijst op de Amerikaanse markt, waar Heidelberg het in 2001 opvallend goed heeft gedaan en zo de verliezen van met name de Duitse markt wist te compenseren. De tegenvaller hangt volgens De Jong ook samen met het uiterst voorspoedige verloop van de twee voorgaande jaren, die hij beschrijft als ‘topjaren voor de bouw’. ‘Dat hadden we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt’, benadrukt de bestuurder de uitzonderlijke situatie.

Pijplijn

Over de eerste vier tot vijf maanden van dit jaar is hij niet tevreden. Met name de cao-stakingen in april, zorgden voor een daling van de afzet met ongeveer 5 procent. Daarnaast zijn veel projecten in de weg- en waterbouw nog niet echt van start gegaan. Dat geeft de bestuurder toch nog goede hoop voor de rest van het jaar. ‘Er zit wel veel in de pijplijn, maar het zet niet door’, analyseert hij. De vestigingen in Rotterdam en IJmuiden worden momenteel gereorganiseerd. De ondersteunende diensten – die bijvoorbeeld het onderhoud voor hun rekening nemen – van beide cementfabrieken worden samengevoegd, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden. In verband hiermee hebben vorig jaar tien mensen het bedrijf verlaten. En daar blijft het voorlopig bij, zo laat De Jong weten. De omvang van het personeelsbestand, op dit moment ruim zevenhonderd mensen, verandert dit jaar niet.

Concessie

Enci hoopt op uitbreiding van de concessie bij de Sint Pietersberg in Maastricht. Het wil dieper graven maar de provincie, die daar de vergunning voor af moet geven, heeft ernstige bedenkingen over de plannen. Nieuwe investeringen kunnen nauwelijks meer gedaan worden, wanneer het Limburgse bedrijf er niet in slaagt om de vereiste papieren bij de provincie los te peuteren. De cementfabriek moet dan rond 2030 dicht. De kwestie slaat De Jong echter niet uit het veld. Uiterst politiek merkt hij hierover op: ‘Ik heb de indruk dat er steeds meer begrip is voor ons standpunt.’

Reageer op dit artikel