nieuws

Omleiding maakt kanaal veiliger

bouwbreed

Omleiding maakt kanaal veiliger

grouw – SHP Planontwikkeling uit Grouw, Verhoeve Participatie uit Irnsum en GCM Adviesbureau uit Oranjewoud hebben een plan gemaakt dat erin voorziet het Prinses Margrietkanaal om het Pikmeer bij Grouw te leiden. Doel is om zowel het kanaal als het meer veiliger te maken. Nu kruisen beide wateren elkaar, waardoor er veel (bijna)ongelukken op het druk bevaren meer plaatsvinden. ‘Zowel de beroepsvaart als waterrecreanten maken nu nog gebruik van het Pikmeer’, vertelt F. de Haan van SHP Planontwikkeling. ‘Het meer is daardoor onoverzichtelijk. We willen het Prinses Margrietkanaal daarom 6,6 kilometer omleggen. Er blijven dan twee plaatsen over waar de beroepsvaart het Pikmeer kan oversteken. Die kunnen met lichten worden beveiligd.’ De kosten van het plan zijn geraamd op 70 miljoen euro. Het Rijk en provincie moeten dat deels betalen, vinden de planmakers. Via subsidies moet de rest van het bedrag op tafel komen.

Reageer op dit artikel