nieuws

NVB vindt dubo veel te duur

bouwbreed Premium

voorburg – ‘De consument heeft geen geld over voor duurzaam bouwen’, vindt de Nederlandse Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB). Daarom weigert de vereniging het dubo-convenant van het ministerie van VROM te ondertekenen. Demissionair staatssecretaris Remkes (volkshuisvesting) is verrast door de vroege reactie.

Remkes vindt de reactie voorbarig, omdat hij de concepttekst – opgemaakt uit ambtelijk overleg – pas heeft ontvangen. Hij neemt de reactie wel serieus en wil graag een toelichting van de NVB op hun weigering. Degenen die bij hem om tafel zullen zitten en uiteindelijk het dubo-convenant moeten ondertekenen zijn – naast de NVB – Neprom, Vereniging Eigen Huis, NVM, de Woonbond en VvE-belang. De NVB zegt niet te vroeg gereageerd te hebben. Directeur mr. F.A.H. Nuss: ‘We zijn al meer dan een jaar bezig over de tekst. Dan wordt het een keer tijd om eerlijk te zijn.’ Overigens passen sommige leden van de NVB de voorgestelde maatregelen al wel toe. Een gezonde ontwikkeling, vindt de vereniging. Het grote verschil is alleen dat zij dat doen op vrijwillige basis. De NVB is tegen de verplichting van een werkwijze die via een convenant wordt afgedwongen. Nuss: ‘VROMwil keiharde afspraken. Een voorbeeld is de verlaging van het Energie Prestatie Contract in 2004 van 1 naar 0,8. Daar kun je op worden afgerekend. Wij willen de afspraken wat vager.’

Verschil

De NVB hoort van leden dat de keuze voor een dubo-pakket of een luxere uitrusting van de woning al snel is gemaakt. Nuss:’De dubo-maatregelen zitten verborgen in het huis. Een nieuwe keuken is zichtbaar en maakt meteen verschil.’ Een onderzoek van de NVB, ‘Huizenkopers in profiel’, ondersteunt de bewering dat de consument niet meer geld over heeft voor energiebesparing. De maatregelen voegen te weinig toe aan energiebesparing en kosten in verhouding te veel geld. ‘In de praktijk komt het neer op extra kosten voor de komma en slechts geringe opbrengsten achter de komma’, schrijft de vereniging in een toelichtende brief aan de demissionair staatssecretaris. De prijzen voor koopwoningen stijgen door hoge bouw- en grondkosten. Om daarbovenop nog dubo-maatregelen te nemen is volgens de NVB ‘onverantwoordelijk’. Een groot kritiekpunt op het convenant is dat van veel genoemde materialen en technieken de duurzaamheid nog niet vaststaat. Zo is de NVB van mening dat zonnepanelen niet lang meegaan en dat de vervanging duur is.

Reageer op dit artikel