nieuws

Nuth laat allochtonen proeven van bouw

bouwbreed Premium

nuth – De tegel werkt niet mee. Het spiegelgladde vierkant lijkt zich doelbewust uit de ranke handen van het Chinese meisje te wringen en op de betonnen vloer te pletteren. Als ze haar geduld dreigt te verliezen, biedt een Turkse meneer de helpende hand. Een Afrikaanse jongeman staat er glimlachend bij te kijken. Open dag voor allochtonen bij SWV Bouwopleidingen in het Limburgse Nuth.

Het is de vijfde keer dat samenwerkingsverband SWV Bouwopleidingen de deuren opent voor allochtonen. De bouw schreeuwt om personeel. Mensen van buitenlandse komaf zoeken vaak een baan. Het samenwerkingsverband probeert vraag en aanbod bij elkaar te brengen. ‘Voor de meesten is dit de eerste kennismaking met de bouw’, zegt Jikky Dinçelek-Lettinga, projectleider van SWV Bouwopleidingen. ‘Daarom gaan we verder dan een wervend praatje. We laten ze proeven van de bouw. Ze mogen timmeren, metselen, betontimmeren of tegelzetten. Dan weten ze een beetje hoe het voelt.’ Groepjes jongens en meisjes drommen samen bij de diverse onderdelen. Instructeurs van het samenwerkingsverband laten zien wat de bedoeling is, delen gereedschap uit en geven aanwijzingen. Een troffel snerpt langs een te betegelen wand. De omstanders krijgen kippenvel. Lang niet iedereen blijkt een getalenteerd bouwvakker in spé. ‘Geeft niks’, vindt Dinçelek. ‘Zo weten ze in elk geval waar het over gaat als de bouw ter sprake komt. En iemand die geen zin heeft om bouwvakker te worden, tipt misschien zijn neef die er wel voor voelt. Dat heb ik al vaker meegemaakt. Trouwens, elk jaar zijn er wel een paar die zich na de open dag bij ons aanmelden.’ Sommige allochtonen willen graag, maar komen niet aan de bak omdat ze nog geen ‘status’ hebben, zegt Peter Gillissen. Hij is vrijwilliger bij de Stichting Wereldwijd, een organisatie waar vuttende en gepensioneerde vaklieden, onder wie timmerlui en installateurs, les geven aan asielzoekers. Na die opleiding kunnen zij instromen bij het samenwerkingsverband. Overigens mits ze een officiële vluchtelingenstatus hebben en voldoende gemotiveerd zijn. ‘De taal is soms een probleem. Motivatie hebben ze daarentegen bijna allemaal. Ze willen echt heel graag de bouw in.’ Zo iemand is Vlamur uit Kosovo. Hij volgt de primaire opleiding timmeren bij het samenwerkingsverband. ‘Ik heb inderdaad wel moeite gehad om Nederlands te leren,’ zegt hij. ‘Vooral de vaktaal is soms moeilijk.’ Zijn collega Kelly, geboren en getogen in Nigeria, knikt. ‘En dan het dialect. Ik verstond er in het begin geen woord van.’ Beiden hebben dat probleem met verve overwonnen. ‘Ik kan jullie maar een advies geven’, zegt Vlamur tegen een groepje bezoekers. ‘Als je in de bouw gaat werken, dan je zul het soms best wel eens moeilijk hebben. Zo is het nou eenmaal. Als je het maar niet opgeeft. En doorgaat met je opleiding.’

Reageer op dit artikel