nieuws

Monumentale schoorsteen op bouwplaats Groningen valt om

bouwbreed Premium

GRONINGEN – In zijn sloopdrift heeft Bouwmarkt Hornbach op de bouwlocatie voor een vestiging nabij de wijk Oosterhoogebrug in de stad Groningen een monumentale fabriekspijp neergehaald.

Dit gebeurde ’s avonds door een sloper die volgens het bedrijf de bouwkundige staat van de pijp onderzocht. Daarbij zouden ‘spontaan’ brokstukken van de pijp van de voormalige steenfabriek naar beneden zijn gekomen. Pogingen het gevaarte met touwen overeind te houden, zouden niet goed uitgepakt hebben. De kolos kwam met daverend geweld naar beneden. Deze lezing staat lijnrecht op die van ooggetuigen, die stellen dat de in caravans op het terrein aanwezige slopers de pijp gewoon doelbewust omvertrokken. De gemeente meldt dat er nog geen toestemming was gegeven voor de sloop. Een sloopaanvraag is op 24 april ingediend, maar nog niet behandeld. De pijp had, hoewel niet op de monumentenlijst voorkomend, een beschermde status. In het bestemmingsplan staat hij aangemerkt als een zeldzaam en te beschermen object. Hornbach krijgt in elk geval een boete. Het bedrijf bouwt op het terrein nabij de oude steenfabriek een bouwmarkt van 12.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel