nieuws

Lusthof Appeltern aan de vooravond van uitbreiding

bouwbreed Premium

appeltern – Tuinen zo ver het oog reikt. Van stoeptegeltuintje tot klassieke lusthof. De Tuinen van Appeltern heet het veelkleurig labyrint waar sierbestratingen, gemetselde muurtjes, pergola’s en palissaden herkenningspunten zijn. ‘De Tuinen’ zijn sinds de oprichting, twintig jaar geleden, uitgegroeid van curiositeit tot must voor de tuinliefhebber. Oprichter en directeur Ben van Ooijen gaat zijn Gelderse paradijsje uitbreiden.

Van Ooijen klimt op een heuvel in het midden van het tuinencomplex en overziet zijn landgoed. ‘We zijn destijds begonnen met een halve hectare. En kijk nu eens…’, wijst hij over het 15 hectare metende terrein. Zijn uitbreidingswoede is nog lang niet getemperd. ‘We krijgen er diverse architectuurtuinen bij. De contacten zijn gelegd. Verschillende tuin- en landschapsarchitecten hebben inmiddels hun medewerking toegezegd.’ Met een hoofdknik naar een tuinhuisje met pastelkleurige wanden: ‘We hebben al een stuk of wat architectuurtuinen. In die daar is leem verwerkt, vandaar die opvallende kleuren.’ Hoeveel lusthoven er bijkomen en hoe groot zijn tuinenrijk uiteindelijk wordt, wil Van Ooijen niet kwijt. Duidelijk is dat het om een forse uitbreiding gaat zodat tuin- en landschapsarchitecten de ruimte krijgen hun ontwerpen te tonen. ‘De plannen liggen bij de gemeente. Pas als we er samen uit zijn, geef ik de exacte details.’ De Tuinen van Appeltern ontstonden in 1981. Toen begon Van Ooijen een hoveniersbedrijf. Om het publiek een indruk te geven van zijn werk, legde hij enkele voorbeeldtuintjes aan. Ze trokken zo veel belangstelling dat hij ze geleidelijk omwerkte tot een informatiecentrum over, van en voor de tuinsector. In twee decennia groeide dit uit tot een park met ruim zesduizend verschillende soorten planten, tientallen tuinhuisjes, vijvers, bronstenen, watervallen, zo’n zeshonderd verschillende steensoorten voor de oprit of het terras en 5 kilometer hagen in dertig uiteenlopende categorieën. Zeg maar een driedimensionale catalogus van de Nederlandse tuinmarkt. Dat deze immense lusthof opnieuw wordt uitgebreid is een logische stap voor zakenman Van Ooijen want de interesse voor zijn schepping is enorm. Bezochten in 1993 22.000 tuinliefhebbers zijn imperium, dit jaar verwacht hij er 175.000. Om de groei vast te houden is schaalvergroting dringend gewenst. Bijzonder aan de uitbreidingsplannen is dat verschillende tuinarchitecten onder wie Piet Oudorf en de Amerikaan Michael King meewerken. Nog niet zo lang geleden, vertelt van Ooijen, verhielden hoveniers en landschapsarchitecten zich als Jan Klaassen en Katrijn. ‘Er was altijd een beetje strijd tussen die twee. De één vond zichzelf beter dan de ander en omgekeerd. Tegenwoordig is dat anders. Ze accepteren elkaar in de markt.’ Soms bloeit er zelfs liefde op tussen de voormalige kemphanen, dan werken ze samen. Voor de Tuinen van Appeltern is dat een welkome ontwikkeling. ‘Ik juich natuurlijk toe dat de tuinarchitecten met ons mee willen doen. We zijn nu aan het bekijken hoe we hen kunnen inpassen. Voor een deel is dat al gelukt. Een aantal landschapsarchitecten van naam heeft tuinen voor ons ontworpen. Die zijn voor het publiek geopend. Binnen nu en een jaar krijgt dat verder gestalte. Het is de bedoeling dat we om de drie jaar nieuwe tuinen van bekende landschapsarchitecten laten zien. Een tuin is na een jaar of vijf gedateerd. Om dat te voorkomen gaan we rouleren.’ Een tuin is na een jaar of vijf gedateerd

Reageer op dit artikel