nieuws

Lijst Pim Fortuyn wil plek in enquêtecommissie

bouwbreed Premium

den haag – De Lijst Pim Fortuyn wil een plaats in de parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzoekt. Ook is nog niet zeker of de partijen van de drie leden die daar met deze verkiezingsuitslag buiten vallen, hun commissieplaats weer zullen innemen. Wel maakte informateur mr. P. Donner bekend dat hij uitgaat van een coalitie met in ieder geval CDA en LPF. De nieuwe Tweede-Kamerleden komen morgen voor het eerst bijeen. Zij moeten ook de drie lege plaatsen in de parlementaire enquêtecommissie naar de bouwfraude vervullen. Nu zijn CDA, GroenLinks, SP en SGP nog vertegenwoordigd in de commissie. Het lidmaatschap is vrijwillig. De LPF gaat volgens een woordvoerder zeker moeite doen om in de commissie te komen.

Informateur mr. P. Donner (CDA) is gisteren begonnen met zijn onderzoek naar een parlementaire meerderheidscoalitie met CDA en LPF. Hij laat het van de gesprekken met de fractievoorzitters afhangen welke partij, of partijen, daarbij komen. Donner wil de samenstelling van de Eerste Kamer meewegen. Daarmee lijkt hij aan te sturen op VVD als derde coalitiepartner, aangezien die samen met het CDA een meerderheid heeft in de senaat. Balkenende, fractievoorzitter van de christen-democraten liet gisteren weten dat hij de VVD er wel bij wil in de regering. ‘Gelet op de verkiezingsuitslag is dit geen open verkenning’, zei de vrijdag benoemde informateur gisteren. Hij zei dat de meeste fracties aangegeven hebben een meerderheidskabinet te willen. Dit zou ook kunnen met de drie winnaars: CDA, LPF en SP. De VVD zou dan niet mee hoeven doen. Fractievoorzitter Zalm van die partij had al aangegeven na het grote verlies liever in de oppositie te gaan. Donner begrijpt deze uitspraak, maar gaat in eerste instantie uit van de verkiezingsuitslag en de gesprekken met de fractievoorzitters. Donner zei ook dat hij een regeerakkoord op hoofdlijnen ziet zitten. Dat betekent volgens hem wel dat er een lijst komt met bijbehorende bewindspersonen. Gisteren begon Donner zijn informatie met een gesprek met demissionair minister-president Kok en de fractievoorzitters van de vier grootste partijen: CDA, LPF, VVD en PvdA. Vandaag zijn de overige zes aan de beurt. Ook wil de informateur een gesprek met P. Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Hij wil van hem uitleg over de verschuivende verhoudingen in ons land. Wanneer hij klaar is, kan Donner nog niet zeggen. Hij wil wel zo spoedig mogelijk ‘een normale politieke discussie en een werkbaar kabinet’ op gang hebben. ‘Maar het duurt zeker enkele dagen’, aldus de informateur. Veel partijen willen een nieuwe en meer open stijl van bestuur. Daarvan is voorlopig nog geen sprake. De eerste ronde gesprekken is nog vertrouwelijk. Dit punt is volgens de informateur wel onderwerp van gesprek. ‘Gelet op de uitslag is dit geen open verkenning’

Reageer op dit artikel