nieuws

Leeuwarden pakt illegale bouwers aan

bouwbreed

Leeuwarden pakt illegale bouwers aan

leeuwarden – De gemeente Leeuwarden gaat scherper controleren op illegale bouwwerken door meer inspecteurs het veld in te sturen. Vorig jaar steeg het aantal onderzoeken al en ook dit jaar verwacht Leeuwarden weer meer illegale bouwers aan te kunnen pakken. ‘Sinds de wijziging van de Algemene wet bestuursrecht kunnen inspecteurs veel makkelijker een woning betreden’, vertelt A. Schurer van de afdeling Bouwen en Wonen. ‘Tot voor kort moest de inspecteur zowel huurders als eigenaren om toestemming vragen. Tegenwoordig is het fiat van de bewoner voldoende en bij weigering kan de inspecteur met een eenmalige machtiging van de burgemeester alsnog de woning binnengaan.’ Tijdens de controle wordt de eigenaar gevraagd hun illegale bouwwerk aan te passen. Doen ze dit niet, dan krijgen zij te maken met bestuursdwang. ‘Dit varieert van het afbreken van een illegale loods tot het overschilderen van een muur met een verkeerde kleur.’

Reageer op dit artikel