nieuws

Laatste nieuwe wijk voor Barcelona

bouwbreed Premium

barcelona – Een prestigieus project als excuus voor stadsuitbreiding. Zo is het altijd al geweest in Barcelona. Waren het rond de vorige eeuwwisseling twee wereldtentoonstellingen, in 1992 werd de relatie tussen stad en zee hersteld dankzij de Olympische Spelen. Het nieuwe project heet Forum 2004, een cultuurproject waarmee Barcelona de laatste kilometers strand in ere zal herstellen en bovendien een compleet nieuwe wijk aan het stadsbeeld zal toevoegen.

Niemand weet nog precies hoe het cultuurproject moet worden ingevuld, maar de bulldozers en hijskranen werken al op volle toeren. Wie een kijkje neemt, treft het gebruikelijke beeld aan: veel stof, gigantische bouwputten en druk werkverkeer op braakliggend terrein. Toch is er één verschil met vroegere projecten: honderden betonblokken met enorme afmetingen liggen klaar om in zee te worden gedumpt. Want ditmaal krijgt Barcelona er 30 hectare land bij dat uit de Middellandse Zee zal worden gewonnen. Het totale project wordt gerealiseerd op een terrein van 214 hectare. Dat is vijf keer zo groot als het terrein van het olympisch dorp in 1992. Het belangrijkste element van deze stadsuitbreiding is dat er met Forum 2004 definitief een punt zal worden gezet achter het lange proces om de rug-aan-rugrelatie tussen Barcelona en de zee te beëindigen. ‘Straks hebben we 7 kilometer kust en strand en 7 kilometer kust en haven’, zegt een van de ingenieurs die is belast met de uitvoering van de werken. Hoewel geen onderdeel van dit project wordt de haven verder uitgebreid richting vliegveld El Prat. Daar begint de eerste 7 kilometer. Ter hoogte van de vis van Frank Gehry – een kunstwerk dat de toegang tot het Olympisch dorp markeert – begint de 7 kilometer strand die straks ophoudt bij een nu nieuw aan te leggen jachthaven. De nieuwe wijk sluit aan op het verlengde van de Diagonal, de verkeersader die Barcelona van zuidwest naar noordoost doorkruist. Achter de nieuwe wijk zal het nieuwe stuk strand worden aangelegd en wordt een jachthaven gerealiseerd. Als de bouw is afgerond, zal Barcelona verrijkt zijn met een Forumgebouw, een multifunctioneel congresgebouw, zes hotels, twee auditoria voor 8500 en 3500 bezoekers, een ecologisch park (een project van architect Winni Maas), een universiteitscampus, winkels, kantoren en 6000 woningen, drie keer zoveel als in het olympisch dorp. In het gebied liggen al een waterzuiveringsinstallatie en een krachtcentrale die beide worden geïntegreerd in de nieuwe wijk. Nu al is een proces van modernisering opgestart teneinde de wat verouderde installaties te kunnen aanpassen aan de Europese normen. De totale investering vergt een bedrag van ruim 1,7 miljard euro. Het grootste deel (36,8 procent) komt voor rekening van het bedrijfsleven. Direct daarna doet de gemeente Barcelona met 36,5 procent een flinke duit in het zakje. De regionale regering doet mee met 13,9 procent terwijl 8,7 procent afkomstig zal zijn uit Brusselse fondsen. De resterende 4,1 procent is voor rekening van de universiteit. Pronkstuk van het project wordt een driehoekig Forumgebouw, een ontwerp van de Zwitserse architecten Herzog & De Meuron die de prestigieuze Pritzgerprijs wonnen. De drie zijden krijgen elk een lengte van 180 meter. Om te kunnen contrasteren met de twee torenhoge hotels die in de directe nabijheid zullen verrijzen, blijft de hoogte van het Forumgebouw beperkt tot 25 meter. Het zal worden opgetrokken uit basalt, afgewisseld met glas en metaal. Ondergronds wordt het gebouw verbonden met het congrescentrum, een ontwerp van architect Josep Lluis Mateo. Het congresgebouw, dat wordt gebouwd door de Franse groep Générel Location, moet onderdak kunnen bieden aan 15.000 personen. Belangrijkste kenmerk van deze constructie is het multifunctionele gebruik. Het kan aan één groot of tegelijkertijd aan meerdere kleinere congressen onderdak bieden, maar het kan ook worden gebruikt als een mega-discotheek. En na 2004? Wat blijft dan nog over om te herstructureren in Barcelona. ‘Genoeg’, zeggen de bouwingenieurs, ‘maar minder grote projecten. Het gaat straks meer om projecten op kleine schaal in de stad zelf. Daar moeten we in plaats van één wijk, omgeven door straten, komen tot blokken van negen wijken met een scheiding tussen doorgaand en lokaal verkeer. Met dat concept moeten we het lawaai kunnen reduceren en meer ruimte kunnen maken voor voetgangers.’ Dertig hectare land gewonnen uit zee

Reageer op dit artikel