nieuws

Iers bedrijf Trenchlink vindt met rijplaten een gat in de markt

bouwbreed Premium

Het Ierse Trenchlink heeft een gat in de markt gevonden. Het bedrijf uit Dublin ontwikkelde zo’n twee jaar geleden rijplaten voor het afdekken van sleuven in stedelijk gebied. Daar bestaat inmiddels zo’n grote vraag naar dat geïnteresseerden geen proefmonster meer krijgen toegestuurd, omdat de voorraad alleen nog voor de verkoop toereikend is. Potentiële distributeurs krijgen de eerste vijf of tien meter voor de helft van de prijs en krijgen korting op de transportkosten.

Aannemers van bijvoorbeeld kabelwerken kunnen sleuven langer openlaten wanneer ze die met de gepatenteerde Ierse rijplaten afdekken. In de visie van Trenchlink besparen ze daarmee kosten, omdat ze niet zo snel mogelijk bestratingen moeten herstellen om de overlast zo klein mogelijk te houden. Daarbij kunnen ze ook buiten de stille uren werken. Trenchlink vervaardigt de platen uit gietijzer en levert ze in twee uitvoeringen. Beiden weerstaan een asdruk van 40 ton. De variant 350 Max heeft een lengte van 590, een breedte van 250 en een hoogte van 16 millimeter. De plaat dekt een sleuf van 300 tot 350 millimeter af en weegt 16 kilo. De variant 500 Max meet in lengte, breedte en hoogte respectievelijk 750, 250 en 20 millimeter. De plaat is met afstandhouders stapsgewijs in te stellen op een sleufbreedte van 300 tot 500 millimeter en weegt 23 kilo. De platen komen op de locatie in een speciale transportcontainer. Die is stapelbaar en houdt 10 meter oftewel 40 platen vast. In het geval van de 500 Max komt het totale gewicht op zo’n 950 kilo. Met het uitnemen en leggen van één plaat is met twee man gemiddeld één minuut gemoeid.

Handen

De 500 Max heeft aan beide zijden uitsparingen waarin makkelijk gehandschoende handen passen. De platen zijn voorzien van een geblokt antislip-oppervlak. De platen haken zonder gereedschap in elkaar en vormen zo een soort rupsband waarvan het begin en het eind worden geborgd. De tussenliggende platen kunnen dan niet worden verwijderd. Daarmee neemt ook de kans op diefstal af. Om de kans op diefstal verder te verminderen kunnen bedrijven de naam aan de boven- en onderkant laten meegieten. Aan de bovenkant is een ruimte opengelaten voor de montage van radiofrequente herkenningslabels.

Spelingvrij

De verstelbare afstandhouders van de 500 Max houden de platen spelingvrij vast in de sleuf. Door de geringe hoogte kan het verkeer zonder hinder van alle kanten over de platen rijden. Het systeem blijft ook bij druk verkeer liggen zonder te verschuiven. De platen haken in het midden aan elkaar en kunnen op die manier ook gebogen sleuven met een straal van minimaal 5 meter afdekken. De haak zit aan de ene lengtezijde van de plaat; aan de andere zit aan beide zijden een flens die naar het midden toe taps afloopt en de gleuf tussen de platen afdicht. Per plaat kost de 350 Max 165 euro en de 500 Maz 201 euro. De koper krijgt bij 10, 50 en 100 meter respectievelijk 25, 25 en 30 procent korting. Bedrijven die als distributeur willen optreden ontvangen een introductiekorting op de eerste 5 of 10 meter. Voor 5 meter 350 Max betalen ze dan netto 1650 euro en voor 10 meter 3300 euro. Voor 5 meter 500 Max komen de kosten netto op 2010 euro en voor 10 meter 4020 euro. Trenchlink geeft ook nog een korting op de transportkosten.

Reageer op dit artikel