nieuws

Houten flexvloer biedt optimale indelingsvrijheid Drachtens bedrijf ontwikkelt nieuw bouwconcept IFD-project

bouwbreed

drachten – Woningen met een vrije vloeroverspanning van 7,20 meter, waarbij alle leidingen en bekabelingen zijn weggewerkt in de houten verdiepingvloer. Met deze mogelijkheden biedt VDMde woonconsument optimale indelingsvrijheid. Morgen opent de houtskeletbouwer de deuren van haar IFD-paviljoen waarin dit nieuwe bouwconcept is te bewonderen.

Het paviljoen in Drachten nabij het hoofdkantoor van VDM Woningen (Van der Meer) omvat drie wooneenheden van drie bouwlagen waarin werk-, woon- en zorgfuncties zijn ondergebracht. In deze verschijningsvorm – alle eenheden bevinden zich onder één dak – heeft het al de goedkeuring gekregen van welstand. ‘Het dak is in feite een architectonische toevoeging’, licht Cor Hoppenbrouwer, commercieel directeur bij VDM, tijdens een rondgang toe. ‘Het eigenlijke idee voor deze bouwmethode is de oude hooiberg. De gedachte is wanden en vloerdelen te stapelen, de zogenaamde platform-bouwmethode, waarbij zowel in hoogte als in breedte kan worden gevarieerd.’ De bouwmethode biedt bewoners de mogelijkheid hun onderkomen aan gewijzigde levensomstandigheden aan te passen. De gewenste flexibiliteit zit ‘m onder andere in de verdiepingsvloeren. Deze houten vloeren zijn namelijk demontabel vanaf de bovenkant. In de daaronder gelegen 40 centimeter hoge ruimte zijn alle benodigde leidingen en bekabelingen weggewerkt. Verleggen is slechts een kwestie van het verwijderen van de verdiepingvloer en het frezen van wat gaten. Daarnaast is de woning vrij indeelbaar, doordat dragende binnenwanden ontbreken. De vrije vloeroverspanning geschiedt van bouwmuur tot bouwmuur; voor- en achtergevel zijn niet-dragend. Dat is mogelijk door het toepassen van 40 centimeter hoge Kerto-liggers die 60 cm hart-op-hart zijn bevestigd, waardoor een vrije overspanning van maximaal 8 meter haalbaar is. In de woningen overspannen deze bijzonder sterke liggers, in navolging van de kantoorbouw, 7,20 of 6 meter. De gekozen 39 millimeter dikke vloerbalken kunnen wel een stootje hebben. Het hier toegepaste Kerto-S (standard) heeft een elasticiteitsmodulus van 13.500 N/mm2 (ter vergelijking: voor vurenhout is dat 10.000 N/mm2); de buigsterkte bedraagt 50 N/mm2. ‘Dit materiaal is drie keer zo sterk als vurenhout’, aldus Minne Galama, innovator bij VDM. ‘Dit zogenaamde ‘engineered wood’ uit Finland is opgebouwd uit lagen fineer die allemaal in dezelfde lengterichting liggen. Een noest is hier maximaal 3 millimeter dik. Constructief gezien is dit optimaal materiaal. Deze vloer heeft de sterkte van beton, maar de flexibiliteit van hout.’ De 40 centimeter hoge vloer is opgebouwd alsof hij woningscheidend is en bestaat onder andere uit een zwevende dekvloer met daarop plaatmateriaal in een stramien van 1,20 meter. Daaronder bevindt zich 80 millimeter isolatie en een of twee lagen 15 millimeter dik gipsplaat op metalen veerrails. Een precieze prijsindicatie is in dit stadium nog moeilijk te geven, aldus Hoppenbrouwer, maar zijn verwachting is dat de flexvloer op termijn concurrerend is. ‘Het prijsverschil is miniem. Omdat geen dragende binnenwand nodig is, spaar je een funderingsbalk uit.’

Kliksysteem

De bouwmuren zijn uitgevoerd met stijlen en regels van 44 bij 144 millimeter. De woningscheidende wanden hebben een dikte van 38 centimeter en bestaan uit twee ankerloze spouwelementen met 3 centimeter luchtspouw, 135 millimeter isolatie, een dampremmende laag en is afgewerkt met 2 x 15 millimeter gipsplaat. ‘Dat betekent 15 (luchtgeluid) en 25 decibel (contactgeluid) minder geluid dan de geldende geluidseisen.’ Het paviljoen voldoet overigens aan het nieuwe Bouwbesluit en is getoetst aan de basiseisen van WoonKeur. De binnenwanden zijn 10 centimeter dik, waardoor een elektradoos in de plint kan worden weggewerkt. Niet alleen het interieur, ook het exterieur is flexibel en demontabel. De verschillend afgewerkte gevelelementen en kozijnen zijn bevestigd door een kliksysteem, dat in samenwerking met De Vries Kozijnen uit Gorredijk is ontwikkeld. Voor de nodige stabiliteit en sterkte zijn de woningen aan de voor- en achtergevels aan beide kanten voorzien van constructieve ‘oortjes’ van 60 centimeter. De beganegrondvloer is nu nog gefundeerd op beton, maar daarmee is VDM nog niet tevreden. Hoppenbrouwer: ‘We zijn bezig met het ontwikkelen van een demontabele fundering.’

Verwachtingen

Het IFD-paviljoen, dat in samenwerking met architect M.W. van der Breggen uit Alphen aan den Rijn tot stand kwam, vergde 330.000 euro aan bouwkosten en werd in een half jaar gerealiseerd. De nieuwbouw is uitgerust met een scala aan noviteiten op installatietechnisch gebied en onder andere voorzien van flexibele verwarmingssystemen en een door VDM zelf ontwikkelde plintgoot-constructie. Galama wijst op een plafondverwarmingspaneel dat tevens zorgt voor een goede koeling van de ruimte. In een van de woningen wordt zelfs een toiletlift aangebracht. VDM heeft ter voorbereiding veel gesprekken gevoerd met diverse partijen, waaronder makelaars, ontwikkelaars en corporaties. De verwachtingen zijn hooggespannen. Volgens Hoppenbrouwer bieden de levensloopbestendige woningen vooral in herstructureringsgebieden een oplossing. ‘We kunnen dit stramien op bestaande funderingen toepassen. Bijkomend voordeel is dat de demontabele onderdelen ook restwaarde hebben.’ Het Drachtense bedrijf denkt dat met het nieuwe systeem de omzet van VDMflink kan worden verhoogd. Een eerste opdracht is reeds binnen. Voor aanvang van het nieuwe schoolseizoen zal VDM 300 units in Leeuwarden realiseren voor (tijdelijke) huisvesting van studenten. Het door VDM ontwikkelde IFD-paviljoen in Drachten maakt deel uit van het programma Demonstratieprojecten Industrieel Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen dat in 1999 van start ging. Dit programma wordt uitgevoerd in opdracht van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvestingen de Stichting Bouwresearch in opdracht van de ministeries van VROM en Economische Zaken.

Reageer op dit artikel