nieuws

Heijmans verwerft drie bedrijven Holzmann

bouwbreed

den bosch – Heijmans NV gaat door met de verdere uitbreiding van het concern. Rond 17 juni presenteert de bouwonderneming wederom een definitieve overname van drie Duitse Philipp Holzmann-vestigingen. Het bedrijf heeft in hoofdlijnen al overeenstemming bereikt met de curator van de Duitsers.

Geheel conform de strategie en het risicobeleid zet Heijmans de verdere expansie voort. De derde bouwonderneming van Nederland streeft naar een vooraanstaande positie op de Europese markt. Via de ‘olievlektheorie’, het verwerven van goed renderende bedrijven, verwierf Heijmans recentelijk ook al de Philipp Holzmann-bedrijven Dubbers Malden (Beuningen), Franki Grundbau (Hannover) en Grafenwohr (Neurenberg). De laatste drie aanwinsten, vestigingen in Düsseldorf, Frankfurt en München, bestrijken westelijk en zuidelijk Duitsland en zijn met name gespecialiseerd in hoogbouw en gww-projecten. Met name de overname van de vestiging in Düsseldorf is interessant; vanuit de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen werd vorig jaar een bouwproductie van 390 miljoen euro bewerkstelligd. Alle overgenomen Duitse ondernemingen worden ondergebracht in een nieuwe vennootschap onder de naam Philipp Holzmann. Hiermee wordt voorkomen dat de nieuwe onderneming wordt belast met onbekende risico’s uit het verleden. In Duitsland werd gesuggereerd dat Heijmans het volledige in staat van faillissement verkerende Holzmann-concern zou overnemen. Dit is volgens de directie niet aan de orde geweest. Heijmans is alleen geïnteresseerd in winstgevende activiteiten of activiteiten die vrij zijn van risico’s uit het verleden.

Werknemers

De omzet van het beursgenoteerde bedrijf zal inclusief de overgenomen vestigingen in 2003 naar verwachting 325 miljoen euro bedragen. Het aantal werknemers van Heijmans bedraagt op het ogenblik tienduizend en zal door de in totaal zes Duitse overnames met duizend man worden uitgebreid. De definitieve afronding, de benodigde toestemming van overheidsinstanties en het regelen van de financiering, verwacht Heijmans rond 17 juni. De concerns van Holzmann en Heijmans zijn geen onbekenden voor elkaar. Voordat de Duitsers in de financiële problemen raakten, werkten de twee bedrijven intensief samen bij onder andere de aanleg van de Hoge Snelheidslijn en de Sophiatunnel.

Reageer op dit artikel