nieuws

Haarlemmermeer van niks naar populair gebied

bouwbreed Premium

den haag – De Haarlemmermeerpolder bestaat 150 jaar. De drie gemalen – Leeghwater, Cruquius en De Lijnden – pompten tussen 1848 en 1852 800 miljoen kubieke meter water uit de polder. Het verhaal van toen tot nu wordt verbeeld in een tentoonstelling in het raadhuis van Hoofddorp.

De Haarlemmermeerpolder is een gebied van tegenstellingen. Verstedelijking tegenover platteland, groot- (Schiphol) tegenover kleinschaligheid en high tech tegenover agrarische bedrijvigheid. De bevolking groeide van ruim 7000 mensen rond 1859 tot bijna 120.000 eind vorig jaar. Tot 2005 zal haar aantal flink toenemen, gezien de 17.500 nieuwe woningen die in ontwikkeling zijn. Na 2005 komen er nog eens 10.000 woningen bij. De huizen worden gebouwd in de drie Vinex-wijken Getsewoud, Floriande en Stellinghof en twee uitbreidingslocaties. Slechts 15 procent van de polder is nog bebouwd, maar dat verandert in rap tempo. Tot 2015 staan 45 projecten op de plank. Behalve de genoemde Vinex-wijken zijn dat onder andere de aanleg van de vijfde landingsbaan, de HSL, de Zuidtangent en het Business Park Beukenhorst. Dit wordt het grootste kantorenpark van Haarlemmermeer met een oppervlakte van 400.000 vierkante meter. Het projectgebied Cruquius omvat een bedrijventerrein, nieuwbouw van een woon/winkelcomplex en uitbreiding van de woonboulevard. Het aantal ondernemers groeit gestaag. Van alle in de Haarlemmermeer gevestigde branches staat de bouwnijverheid op de vierde plaats met 540 bedrijven.

Reageer op dit artikel