nieuws

Grensmaas risico voor drinkwater

bouwbreed

maastricht – Uitbaggeren van de Maas in het kader van het Grensmaas-project kan vervelende gevolgen hebben voor de drinkwatervoorziening in Limburg. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) vreest dat zware metalen vrijkomen, die in het drinkwaterbassin in het Heel belanden.

WML wil daarom een gesprek met de projectorganisatie. Dat heeft een WML-woordvoerder gisteren bevestigd. Het bassin is voor een deel al operationeel. Bij het baggeren in de Maas komen met zware metalen verontreinigde slibdeeltjes van de bodem los. Die worden met de rivier meegevoerd en kunnen neerslaan in het bassin in Heel. Daar zetten ze ze vast op de bodem, zodat WML die weer weg moet baggeren. Dat kost geld, en die prijs wordt doorberekend aan de consument. WML wil juist de prijs van het drinkwater zo laag mogelijk houden. Een ander probleem is dat vervuilde grond uit de Maas wordt opgeslagen in putten langs de rivier. WML wil van de projectorganisatie horen welke gevolgen dit heeft voor het grondwater, want ook daar betrekt WML drinkwater uit.

Reageer op dit artikel