nieuws

Grens tussen huren en kopen vervaagt

bouwbreed

ede – Woningcorporatie Woonstede in Ede laat de traditionele grens tussen huren en kopen los. Op 1 juni begint de corporatie met de proef van 280 vrijekeuswoningen. Huidige huurders kunnen kiezen uit drie huur- en twee koopvormen. Opvallendste vorm: de koop met 30 procent korting.

De hoge koopprijzen vormen voor menige starter op de huizenmarkt de bottleneck. Daar zegt Woningcorporatie Woonstede op in te springen. ‘Zelfs in Ede zijn de prijzen van koopwoningen ontzettend gestegen. Voor een huidige huurder is het bijna onmogelijk een bestaand huis te kopen’, weet directeur J. Keijzer van Woonstede. ‘Vandaar dat wij in de toekomst de huurders van 9500 woningen de keuze geven door te gaan met huren of hun woning te kopen voor een marktconforme prijs.’

Gevarieerd

Het betreft een ‘gevarieerd aanbod doorsneewoningen’. Van appartement tot eengezinswoning. Deze woningen, waarvan een aantal al grotendeels is afgeschreven, zijn getaxeerd door de NVM en technogekeurd; de kooprijzen liggen tussen de 95.000 en 170.000 euro kosten koper. Keijzer: ‘En dat is gemiddeld zo’n 40.000 euro goedkoper dan een andere bestaande woning.’ ‘Wij willen de huurders meer keuzevrijheid bieden. Het is niet zoals staatssecretaris Remkes sprak over gedwongen koop. Op 1 juni beginnen wij met een proef van de eerste 280 vrijekeuswoningen, in de toekomst willen we deze regeling aanbieden voor 9500 woningen. Elke klant geven wij de keus. Ze mogen uiteraard blijven huren, maar wij bieden nu wel mensen met een laag inkomen de kans om zo aan vermogensopbouw te doen.’

Terugverkopen

Elke huurder heeft zoals gezegd keuze uit vijf varianten, variërend van huren, huurvast, huurzeker, kopen met korting en vrije koop. Met de lokale notaris en hypotheekverstrekker heeft de Woningcorporatie bovendien speciale tarieven afgesproken voor kopers van Woonstede. De meest in het oog springende variant is op dit moment de koop met 30 procent korting. In dit geval is de ‘eigenaar’ echter verplicht bij verkoop ‘zijn’ eigendom terug te verkopen aan de Woningcorporatie. Saillant detail: hij dient dan ook de helft van zijn winst af te staan aan de corporatie. ‘Maar er zijn nog meer constructies mogelijk’, verzekert Keijzer.

Suggesties

‘Deze opzet van de verkoop van huurwoningen is een onomkeerbaar proces. Daarom luisteren wij ook goed naar de huurders en staan wij open voor suggesties over nog andere koopconstructies.’

Reageer op dit artikel