nieuws

Gevel reinigen met kokend water

bouwbreed Premium

varsseveld – De gevelreinigingsinstallatie van Waterkracht uit Varsseveld heeft een systeem dat afvalwater opvangt en geschikt maakt voor hergebruik. De leverancier monteerde het geheel op een compacte aanhangwagen. De combinatie wordt op de Interclean gepresenteerd. Deze vakbeurs voor de schoonmakerij vindt plaats van 14 tot en met 17 mei in de RAI.

Waterkracht ontwikkelde enkele jaren geleden de Kokend Heetwater Techniek, kortweg KHT, voor de reiniging van gevels. Het systeem gebruikt gewoon water dat zonder toevoeging van chemicaliën op ruim 100 graden Celsius onder hoge druk op het oppervlak wordt gespoten. In de praktijk blijkt deze techniek voor het merendeel van de gevelreinigingen bijzonder geslaagd. Ook ‘moeilijke’ verontreinigingen zoals graffiti en kauwgom laten zich er afdoende mee verwijderen zonder het geveloppervlak aan te tasten. Het opvangen van het afvalwater bleef evenwel een probleem. Om aan de eisen van de overheid te voldoen worden een waterzuivering en een opvouwbare waterbak ingezet. Dit vergt forse investeringen in apparatuur en vervoermiddelen en vraagt extra mankracht. Waterkracht paste de gevelreiniger aan en integreerde diverse componenten, zodat een compacte installatie ontstond die op een aanhanger past. De installatie beschikt over een waterzuivering die het water dat bij de reiniging vrijkomt, filtert voor hergebruik. Dit systeem neutraliseert tevens het water. Voor de opvang van afvalwater wordt de installatie geleverd met een zeil van 4 bij 2,5 meter en een dompelpomp. Het zeil is voorzien van drie opblaasbare randen die samen een opvangbak vormen. Ondanks de uitbreiding zijn de buitenafmetingen van de aanhanger vrijwel gelijk gebleven; 2,5 meter lang en iets lager dan voorheen. Dat komt mede door de dwarsgeplaatste motor en een ander koelsysteem. Hierbij merkt de fabrikant op dat voor motorkoeling via een warmtewisselaar gebruik wordt gemaakt van het water in de schoonwatertank, wat behalve ruimte 15 tot 20 procent energie bespaart.

Reageer op dit artikel