nieuws

Geveerde kogels voor snelle (ont)grendeling van stoelen

bouwbreed

Beheerders van concertzalen en theaters kennen het probleem maar al te goed: de ene keer heb je voor een orkestuitvoering zoveel mogelijk stoelen nodig, de andere keer moeten ze er allemaal uit vanwege een popconcert. Het losmaken en weer vastzetten aan de zaalvloer kost veel tijd en mankracht. Een kogelvergrendeling kan het proces aanzienlijk versnellen.

octrooi

nummer: 1018734 houder: Icamat Holding, Waddinxveen uitvinder: H. Scheper

De stoelen in concertzalen en theaters zitten meestal vast aan profielen die op hun beurt met bouten worden vastgedraaid in de zaalvloer. Het losmaken en later weer vastzetten van die profielen kost ontzettend veel tijd en mankracht. In een beetje zaal kan het wel een paar dagen duren voor alles is aangepast aan de nieuwe situatie, en in de tussentijd is die ruimte niet bruikbaar. Een stoffeerdersbedrijf hoorde regelmatig beheerders klagen over deze middeleeuwse toestanden en legde het probleem voor aan metaalbewerkingsbedrijf Icamat. Deze onderneming ontwierp en fabriceerde een makkelijk opbreekbare vloerbevestiging met de naam IcaVast. Volgens uitvinder H. Scheper lopen er op dit moment onderhandelingen met alle grote Nederlandse theaters. Eind vorig jaar al liet de directie van de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag 1400 stoelen met dit systeem vastzetten. ‘Op het ogenblik zijn we volop aan het produceren, zodat we uit voorraad kunnen leveren’, aldus Scheper, directeur en grootaandeelhouder van Icamat. Hij denkt dat de directies uiteindelijk overstag zullen gaan, want ‘ons systeem is niet veel duurder dan het traditionele, en de betreffende zalen zijn veel sneller weer bruikbaar.’

Schuifbeweging

Het systeem is gebaseerd op in de vloer vastgeschroefde bussen, waarin pennen passen die door een kogelvergrendeling kunnen worden vastgezet. Met hun brede koppen fixeren de pennen gelijktijdig de profielen waaraan de stoelen zijn bevestigd. Als ze om de een of andere reden weg moeten, zijn de pennen in een handomdraai te lossen met een listig stukje gereedschap. In feite is een handomdraai nog teveel gezegd en komt het eigenlijk neer op een schuifbeweging. Maar laten we niet op de zaak vooruitlopen. Centraal in het systeem staat een holle pen. Nabij het ondereind is deze voorzien van drie openingen waarin metalen kogels zijn gevat. In de schacht van de holle pen steekt een massieve spanpen, waarvan het tapse ondereind de drie kogels naar buiten drukt. Voor het vastzetten wordt de pennencombinatie door een opening in het profiel de bus ingestoken. In de wand van de bus zit een horizontale groef, juist ter hoogte van de van kogels voorziene openingen in de pen. Deze kogels worden door de geveerde spanpen naar buiten gedrukt en blokkeren vervolgens pennencombinatie. Per groepje stoelen is een dubbel profiel met twee keer twee gaten voldoende voor een rotsvaste verankering. Ontgrendelen kan door het oplichten van de dop van de spanpen, tegen de druk van de spiraalveer in. Doordat het uiteinde van de spanpen taps is uitgevoerd, kunnen de kogels nu binnenwaarts bewegen en vervalt de blokkering. Voor het oplichten van de doppen volstaat een simpele schuifbeweging met de wigvormige benen van een vorkvormig stukje gereedschap, precies tussen de kop van de pen en de dop van de spanpen. Bij afwezigheid van de stoelen zorgen losse metalen vulstukken voor een gladde vloer. Daarnaast voorkomen ze dat er rotzooi in de bussen komt. Met behulp van een magneet zijn de vulstukken weer eenvoudig te verwijderen.

Reageer op dit artikel