nieuws

Geïntegreerde zonneboiler voor plat dak spaart ruimte

bouwbreed Premium

Ruimtebesparend noemt Brinic uit Nieuwegein diens geïntegreerde zonneboilersysteem voor platte daken. Alle benodigdheden zijn in één bak ondergebracht. Het bedrijf levert dit gepatenteerde en waterdichte systeem als een complete installatie. Daarmee vervalt de montage van een boiler in de woning. En omdat het nagenoeg gebruiksklaar wordt geleverd vermindert de aanlegtijd. De gebruikte collector is van het merk Solartek.

De collectorbak bestaat uit 2 millimeter Sendzimir verzinkte staalplaat. Die is aan de binnenkant geïsoleerd met 30 millimeter PU-schuim. Op de bak ligt 1,92 of 2,98 vierkante meter zonnecollector. De boiler kan 80, 120 of 150 liter bevatten. De gebruiker wint met de geïntegreerde oplossing ruimte in de woning. Dat maakt het systeem volgens de leverancier uitermate geschikt voor renovatieprojecten in de sociale woningbouw. De collector is afgevuld met een KIWA-gekeurde overdrachtvloeistof die de vorstbestendigheid tot min 30 gradenCelsius garandeert. De geïsoleerde collectorbak en het ingebouwde verwarmingselement beschermen het tapwater in de zonneboiler tegen bevriezen. Het element komt in bedrijf wanneer de temperatuur in de zonneboiler beneden de 5 graden Celsius zakt. Een geïsoleerd serviceluik houdt de onderdelen bereikbaar.

Fraai

Het systeem komt in grote lijnen overeen met de collector die Brinic voor platte daken ontwikkelde. De gebruikelijke constructie bestaat uit een raamwerk, verzwaard met betontegels, waarop de collector rust. Dat geeft een weinig fraai aanzicht. Afgezet tegen de arboregels levert zo’n systeem eveneens problemen op. Inclusief collector weegt de installatie 315 kilo. Daarmee vervalt de noodzaak deze opstelling extra te verankeren. De ballast bestaat uit zakken grind. Brinic overweegt dat te vervangen door granulaat. TNO berekende de te verwachten windbelasting. Een kraan zet de constructie in één keer op het dak. Brinic gebruikt een rondom gesloten collectorbak met een vlakke bodemplaat. Onder de bak zit een 2 centimeter dikke plaat uit Vebo-foam ter bescherming van de dakbedekking. De plaat neemt geen water op. De collector staat onder een hoek van 25 tot 45 graden. De aansluiting met de boiler in de woning loopt via de ventilatiekap.

Hellende daken

Solartek levert ook zonnecollectoren voor hellende daken uit om het even welk materiaal. De collector wordt geheel in het dak geïntegreerd. Het indekdeel maakt het dak meteen waterdicht, nog voor de montage van de collector. De dakafdichting bij indekdelen bestaat uit EPDM-folie. Een vergaande mate van voorfabricage verkort de aanlegtijd van het aluminium indekdeel en de collector. De collector is afgewerkt met een coating die de Amerikaanse defensie op het zogeheten stealth-vliegtuig gebruikt. Deze laag beperkt de weerkaatsing zodat het vliegtuig zich minder snel via de radar verraadt. In het geval van de collector vergroot de geringere weerkaatsing de opname van de zonnewarmte. De eigenlijke boilers bevatten 80, 120 of 150 liter die standaard in staande uitvoering worden geleverd, inclusief pomp, regeling en appendages. De variant van 120 liter meet in doorsnede zo’n 0,55 meter bij een hoogte van ruim 1 meter. Het voorraadvat kan ook hangend of liggend worden geleverd. De regeling laat de circulatiepomp draaien wanneer de temperatuur in de collector hoger is dan de temperatuur van het tapwater in de boiler. Een boilerthermostaat regelt de temperatuur van het tapwater in de boiler. De leverancier kan alle systemen voorzien met een verwarmingselement van 2500 of 4500 watt.

Reageer op dit artikel