nieuws

‘Geen handjeklap in top afbouwsector’

bouwbreed

gouda – Werkgeversorganisatie Fosag (schilders-, afwerkings- en glaszetsector) bestrijdt dat vooraanstaande bestuurders in de afbouwsector zich schuldig maken aan handjeklap. ‘Aantoonbaar onjuist’, noemt Fosag-directeur E. Kruiderink de beschuldigingen, die gisteren zijn geuit in deze krant.

In niet mis te verstane bewoording liet een groep grote schildersbedrijven gisteren in Cobouw weten de bezem door de schilderssector te willen halen. De kritiek van de ondernemers, verenigd in de WVB (werkgevers vastgoedverbeteraars) en in de werkgroep K.O.E. (Kort, Overzichtelijk en Efficiënt), richtte zich vooral op de zittende bestuurstop van het Bedrijfschap Schildersbedrijf en de Federatie van Afbouwbedrijfschappen. Die werd vriendjespolitiek en achterkamertjesoverleg verweten. Kruiderink neemt daar een dag later stelling tegen. ‘Besluiten worden genomen in de besturen en niet in achterkamertjes. De WVB kan gewoon overal over meepraten. De beschuldigingen zijn dan ook aantoonbaar onjuist.’ Als er echt sprake is van handjeklap dan moet de WVB met harde bewijzen komen en niet zomaar roepen dat er van alles mis is, vindt Kruiderink. ‘Nu wordt er gesuggereerd dat er allerlei kwalijke zaken aan de gang zijn in de sector, maar dat is niet zo.’ Als voorbeeld van ‘gekonkel in de bestuurstop’ noemden de kritische schildersbedrijven de benoeming van J. van de Kant als voorzitter van de Afbouwfederatie. Die zou dubieus zijn, omdat de wet een onafhankelijke voorzitter zou voorschrijven. Van de Kant is echter ook voorzitter van de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) en van het Bedrijfschap Stukadoors. ‘De wet schrijft dat helemaal niet voor’, zegt Kruiderink. ‘Er is dan ook niets onwettigs aan de benoeming van Van de Kant. Als je het hebt over een fusie van twee bedrijfschappen, is het uit oogpunt van draagvlak en continuïteit verstandig een van de voorzitters van de twee bedrijfschappen te kiezen als voorzitter van de Afbouwfederatie. En dat is gebeurd.’ De Fosag-directeur bestrijdt niet dat er in de branche bestuurders actief zijn die al jaren meelopen. Volgens hem betekent dat echter niet dat ze zich schuldig maken aan vriendjespolitiek of achterkamertjesoverleg. Binnenkort komt er wel een einde aan de onbeperkte herkiesbaarheid van bestuurders. Vanaf volgend jaar kunnen bestuursleden voor maximaal twee keer drie jaar worden gekozen. Dat is woensdag in de voorjaarsvergadering van de Fosag besloten.

Reageer op dit artikel