nieuws

FNV waarschuwt voor te hard stijgende lonen

bouwbreed

amsterdam – De vakcentrale FNV waarschuwt voor te hard stijgende loonkosten. Daardoor verslechtert de concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven. Vooral de overheid en het bedrijfsleven doen te weinig om de stijging van de loonkosten te beteugelen.

De cao-coördinator van de vakcentrale FNV, H. van der Kolk vindt dat de bonden keurig op koers liggen. De vakbeweging heeft het afgelopen najaar weliswaar een looneis gesteld van 4 procent, maar die was mede gebaseerd op de hoge inflatie. De tot nu toe afgesloten cao’s liggen daar zelfs onder. ‘De bonden zitten tot nu toe uitstekend op koers met een gemiddelde cao-loonstijging van 3,3 procent. Maar wij zijn niet als enige verantwoordelijk voor de loonkosten. De overheid stelt de premies te hoog vast en veel werkgevers geven bovenop de overeengekomen loonsverhoging vaak nog allerlei bonussen en extraatjes. Dat werkt allemaal door in de ontwikkeling van de loonkosten’, weet Van der Kolk, die gezien de krapte op de arbeidsmarkt de extraatjes wel begrijpt. Hij ziet dan ook geen enkele reden om de centrale looneis van 4 procent aan te passen. ‘Dit is en blijft het cao-beleid voor 2002. De inflatie blijft daarbij de ondergrens. Daar gaan we niet onder zitten’, aldus Van der Kolk. Hij verwijt daarbij de overheid overigens de inflatie onnodig aan te jagen door soms ‘buitensporige verhoging’ van de onder meer lokale lasten.

In de pas

De cao-coördinator wil niet vooruitlopen op hoe het in het komend jaar gaat lopen. ‘Daar gaan we pas in het najaar met de bonden over praten. Dan zijn ook de ramingen van het Centraal Planbureau over 2003 bekend. De bouw zal daar overigens weinig mee te maken hebben. De recent afgesloten cao voor het bouwplaatspersoneel geldt voor 27 maanden zodat pas begin 2004 behoeft te worden nagedacht over nieuwe cao-eisen. Met een gemiddelde jaarlijkse loonstijging van 3 tot 3,25 procent ligt de bouw keurig in de pas met andere cao’s.

Reageer op dit artikel