nieuws

Ex-topman OM adviseert Strukton

bouwbreed Premium

UTRECHT – De vorige hoofdofficier van justitie in Amsterdam, H. Vrakking, is juridisch adviseur geworden van Strukton. Een woordvoerster van het bedrijf heeft bevestigd dat Vrakking is aangetrokken om het management te ondersteunen in het strafrechtelijk onderzoek naar de bouwfraude.

Strukton is een van de bedrijven die in het onderzoek naar bouwfraude in het verdachtenbankje zitten. De hoofdvestiging van het bedrijf in Utrecht was een van de plaatsen waar politie en justitie vorige maand een inval deden voor het onderzoek naar fraude in de bouwwereld. Vrakking was tot begin 2001 hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Hij is momenteel onder meer plaatsvervangend rechter bij de rechtbank in Alkmaar. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) begon eind vorig jaar een onderzoek naar de bouwfraude nadat voormalig technisch directeur A. Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem een zogenoemde schaduwboekhouding aan justitie had overhandigd. Daaruit zou blijken dat bouwbedrijven illegale prijsafspraken maken en ambtenaren omkopen. Vorig jaar ontstond commotie toen bleek dat het Openbaar Ministerie (OM) een schikking met Strukton Betonbouw had getroffen in de zaak van de Schipholtunnelfraude. Volgens het OM had het bedrijf zich met twee andere aannemers schuldig gemaakt aan het vervalsen van facturen, opdrachtbonnen en financiële overzichten. De drie bedrijven kochten strafvervolging door ieder 1 miljoen gulden te betalen aan justitie. Ook moest Strukton met twee andere verdachte bedrijven 20 miljoen gulden terugbetalen aan de opdrachtgever, de Nederlandse Spoorwegen. (anp)

Reageer op dit artikel