nieuws

Entree Hulst in oude glorie hersteld

bouwbreed

hulst – Steeds meer gemeenten investeren miljoenen om hun verdedigingslinies in oude staat te laten herstellen. Hiermee moet het historische karakter van de stad benadrukt worden. Zo ook in de vestingstad Hulst, dat aan de vooravond staat van de voltooiing van de restauratiewerkzaamheden aan de vier entreepoorten van de stad.

Restauratiespecialist De Bonth van Hulten uit het Brabantse Vlijmen is sinds enkele jaren belast met de restauratie en consolidatie van de vier stadspoorten in Hulst. De vestingstad wil de monumentale toegangspoorten in hun volle glorie hersteld zien en deel uit laten maken van de toeristische aantrekkelijkheid van de stad. Aan De Bonth van Hulten de taak om de sterk verpauperde poorten in oude staat te herstellen. ‘We zijn in 1999 begonnen met deze opdracht. In principe zijn de problemen met de vier poorten identiek. In alle gevallen gaat het om scheuren in het metselwerk en vochtproblemen in de gewelven’, vertelt directeur C. de Bonth. ‘Het vocht liep jarenlang van boven naar beneden in de schillen van de poort en daardoor zijn ze flink gaan uitzetten.’

Roesten

Momenteel legt het bedrijf de laatste hand aan de opknapbeurt van de derde poort, de Gentse Poort. ‘Een bijzonder geval, aangezien deze poort was voorzien van een metalen constructie. Die is door de vochtophopingen gaan roesten. Daarnaast is de Gentse Poort opgebouwd uit natuursteen, waardoor deze restauratie een stuk lastiger is dan de andere drie poorten.’ Het bedrijf verwijdert de oude lagen, repareert de binnenzijde, maakt de muren waar nodig waterdicht en brengt vervolgens een authentieke stenen deklaag aan. Al met al duurt deze klus bijna vier jaar.

Verwoest

De vier toegangspoorten in Hulst dateren uit de periode 1400-1600 en zijn meerdere malen verwoest bij verschillende aanvallen. Keer op keer werden ze opnieuw opgebouwd. In 1963 volgde een uitgebreide restauratie van de poorten, maar die werkzaamheden hebben geen bijdrage geleverd aan de ‘verdediging’ van Hulst, stelt J. Wijnakkers van de afdeling Bouw- en woningtoezicht. ‘Er is bij die restauratie een veel te sterke specie gebruikt. Hierdoor kon het vocht in de stenen geen kant meer op en zijn de schillen van de poorten flink gaan uitzetten. Ook het gebruik van grote hoeveelheden ijzer bleek funest. Aangezien het ijzer niet goed werd ingekapseld, is de boel flink gaan roesten. Er is zelfs beton gebruikt om diverse gaten in de muren te dichten. Dat tezamen heeft de schoonheid van onze verdedigingslinie teniet gedaan’, stelt Wijnakkers. De gemeente besloot in 1992 al dat de poorten op termijn opnieuw gerestaureerd moesten worden. ‘We hebben toen een traject opgestart, waardoor we na lang lobbyen konden profiteren van de ‘Kanjerregeling’. Zodoende konden we een belangrijk deel van de benodigde 2,5 miljoen euro van het Rijk loskrijgen. Mede daardoor kon pas in de zomer van 1999 gestart worden met de restauratie. Inmiddels zijn de Keldermanspoort en de Graauwse Poort gerestaureerd’, aldus Wijnakkers. Voor de zomer moet ook de Gentse Poort volledig hersteld zijn. ‘We hebben vorige week dekstenen over de volledige breedte van de poort geplaatst’, aldus De Bonth. ‘Voor de verandering geen hardsteen uit België, waar we het van oudsher vandaan halen, maar Iers hardsteen. Vanwege de bijzondere afmetingen moesten we dit keer uitwijken naar Ierland. De kwaliteit van het hardsteen is daar vergelijkbaar met die van onze zuiderburen en ook prijstechnisch zijn er weinig verschillen’, aldus De Bonth.

Wandelroute

Eind dit jaar of mogelijk begin volgend jaar moet ook de uitgebreide restauratie van de Dubbele Poort gereed zijn. ‘Het ligt er natuurlijk aan welke verrassingen we nog tegenkomen, maar ik verwacht dat we begin volgend jaar zeker klaar zijn.’ Van Wijnakker kan niet wachten tot de restauratie achter de rug is. ‘Tegen die tijd zullen de poorten onderdeel uitmaken van een historische wandelroute door Hulst. Ze worden dan mooi uitgelicht en mogelijk geflankeerd door oude oorlogsattributen. Op die manier komen ze weer volledig tot hun recht. Dat is precies wat Hulst nodig heeft.’ Volgens De Bonth is het een absolute noodzaak dat de poorten worden gerestaureerd. ‘Als je Hulst komt binnenrijden, word je direct geconfronteerd met de toegangspoorten. Het is in feite het visitekaartje voor je stad. Wat dat betreft is dit een belangrijk en mooi project, waar we bovendien een groot deel van onze kunde in kwijt kunnen’, aldus De Bonth. ‘Het vocht liep jarenlang van boven naar beneden in de schillen van de poort’

Reageer op dit artikel