nieuws

ENEC-keurmerk voor noodlichten van ETAP

bouwbreed Premium

ENEC-keurmerk voor noodlichten van ETAP

ETAP uit het Belgische Malle ontving het ENEC-keurmerk voor diens leveringsprogramma van noodverlichtingsproducten. Daarvoor geldt EN60598-2.22. Om aan deze norm te kunnen voldoen verhoogde de fabrikant de brandweerstand van de armaturen van 650 naar 850 graden Celsius. LED’s geven na een zelftest foutmeldingen aan en waarschuwen dat een lamp defect is, een batterij niet meer voldoende capaciteit heeft of dat elektronica stoort. De meest recente uitgaven van de Europese normen EN60598-1 en EN60598-2.22 hanteren strengere regels voor onder meer de brandweerstand en elektrische veiligheid. Ook werden zowat alle nationale verschillen weggewerkt. ETAP breidde intussen diens K3-reeks uit met een noodverlichtingsarmatuur met diepstralende reflector. Die is bedoeld voor plaatsen waar bijvoorbeeld met draaiende machines wordt gewerkt. Bij het wegvallen van de netspanning werpt dit armatuur een geconcentreerde lichtbundel op het werkvlak. EN1838 schrijft voor dat de werkplek binnen 0,5 seconde na het wegvallen van de netspanning verlicht wordt op 10 procent van het normale lichtniveau met een minimum van 15 lux.

Reageer op dit artikel